Lifestyle

Bewezen: in deze tijd van het jaar ben je het slimst

slimst-tijd-van-het-jaar

Kan jij soms door de hitte niet meer goed nadenken? Of zorgt heftige kou voor kortsluiting in je hoofd? Dit zou zo maar eens kunnen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het vermogen om kennis op te nemen een seizoensgebonden ritme kent. Benieuwd wanneer we op ons slimst zijn? Lees dan snel verder.

Wanneer ben je het slimst?

Ons cognitief vermogen is dus seizoensafhankelijk. Klinkt lastig, is het niet. Eigenlijk betekent het gewoon dat de tijd van het jaar invloed heeft op hoe slim je bent. Gek hè? Toch is het echt zo, onderzoekers van het Sunnybrook Health Sciences Centre van de Universiteit van Toronto hebben dit namelijk onderzocht. Ze wilden graag weten of er een verband was tussen seizoenen en cognitief vermogen. Dit was zeker het geval.

Onderzoek

3500 mensen van 60 jaar en ouder uit de VS, Canada en Frankrijk hebben meegedaan aan dit onderzoek. Ze kregen verschillende testen voorgeschoteld die betrekking hadden op hun denk- en concentratievermogen, steeds weer in een andere tijd van het jaar. En wat blijkt uit deze resultaten? In de herfst piekt ons cognitief vermogen.

In de herfst zijn we dus op ons slimst. Het verschil met de andere seizoenen is zelfs zo groot, dat we qua cognitieve capaciteit tot wel vijf jaar jonger lijken in de herfst ten opzichte van de winter en de zomer. Waarom we op ons slimst zijn in de herfst is nog onduidelijk. De onderzoekers geven als mogelijke opties omgevingsfactoren zoals licht en temperatuur of fysiologische factoren zoals vitamine D en hormoonspiegels.

Het komt er dus op neer dat wij op ons slimst zijn in de herfst. Heb je er al iets van gemerkt? Profiteer ervan zolang het nog kan. Probeer dat moeilijke boek nog een keer te lezen, bezoek een museum of start alvast aan dat lastige verslag.

Beeld: The Queen's Gambit