Lifestyle

Dit is waarom we ons aangetrokken voelen tot mensen die geen relatie willen

Het liefst willen we iemand die alles voor ons over heeft, altijd voor je klaar staat en volledig voor de relatie gaat. In de realiteit vallen we toch vaak op mensen die geen relatie willen, hoe tegenstrijdig het ook klinkt. Wij leggen je uit hoe dit zit. 

We kennen allemaal wel: het scenario waarbij het lijkt alsof je de perfecte persoon hebt ontmoet. Hij of zij is lief, interessant, slim en diegene vindt jouw ook het einde. Het enige probleem: jij bent niet geïnteresseerd genoeg in hem of haar, maar wel in die ene persoon die niet uit je gedachten gaat. Helaas geldt: hoe meer hij of zij je afwijst, des te interessanter jij diegene begint te vinden.

Flirtende man

Dit is hoe het zit
Volgens het onderzoek van psycholoog Helen Fisher en haar collega’s zorgt een romantische afwijzing ervoor dat bepaalde delen van onze hersenen worden gestimuleerd die gelinkt zijn aan motivatie, beloning, verslaving en verlangen. Tijdens het onderzoek werden er naar vijftien hersenen gekeken van jonge mannen en vrouwen die onlangs waren afgewezen, maar nog steeds helemaal verliefd claimden te zijn. Ze kregen een foto te zien van de persoon die hen had afgewezen, en van een persoon waarin ze niet geïnteresseerd waren. Wat bleek? De hersenen van de deelnemers waren actiever in de gebieden van motivatie, beloning, verlangen, verslaving en fysieke pijn wanneer ze naar de foto keken van de persoon die hen had afgewezen, dan bij de neutrale persoon.  

Dat is niet het enige. Wanneer iemand ons afwijst, neemt de waargenomen ‘waarde’ van die persoon toe. Dit kun je vergelijken met iets duurs dat we niet kunnen betalen, maar waar we wel heel erg naar verlangen. Het is dus logisch dat we meer romantische interesse krijgen in iemand waarvan de waarde is gestegen. Daarnaast kunnen we verslaafd zijn aan de gedachten over wat het had kunnen zijn, maar nooit zal zijn. Door de afwijzing worden deze gedachten nog intenser. Verder kan het ook komen door hoe je bent behandeld in het verleden. Als je vaker bent afgewezen, kan het zo zijn dat je hoopt dat het dit keer anders loopt, ook al gebeurt dit niet. 

Als je dus altijd voor de verkeerde personen valt, weet je nu hoe het komt. Je bent niet de enige! 

Beeld: iStock