Lifestyle

Dit is de reden waarom je soms kippenvel krijgt van muziek

Je kent het misschien wel: er komt een liedje op dat iets met je doet, en ineens krijg je over je hele lichaam kippenvel. Misschien is het een liedje met een oude herinnering of vind je het gewoon heel erg mooi. Lees hier waarom je soms kippenvel krijgt van muziek.

Kippenvel door muziek
Sommige onderzoekers noemen het ook wel een “skin orgasm”. Uit verschillende studies is gebleken dat 55% van de mensen dit gevoel soms heeft, wanneer ze luisteren naar muziek. Val jij hier ook onder? Dan kan dat worden afgelezen aan je hersenen. Onderzoekers aan de Harvard University onderzochten twintig studenten waarvan de helft dit gevoel wel kreeg en de andere helft niet. De respondenten met kippenvel bleken emoties intenser te ervaren dan de andere groep. Klinkt misschien lastig, maar de bindingen in je hersenen tussen het gehoor en emoties zouden beter verbonden zijn.

Welke invloed heeft muziek?
Of het nou klassieke muziek is of hip-hop, het genre doet er niet echt toe. Wel zijn er een paar herkenbare factoren die de kans op kippenvel groter maken:

1. Liedjes die geleidelijk naar een emotionele climax toewerken.
2. Wanneer er onverwachte momenten voorkomen in een nummer (bijvoorbeeld het horen van een nieuwe stem of muziekinstrument midden in het nummer). 
3. Wanneer je een emotionele herinnering hebt aan het nummer (bijvoorbeeld toen het uitging met je vriendje). 

Beeld: iStock