Lifestyle

Heb je een ronde naam? Dan vinden mensen je waarschijnlijk aardiger

ronde-naam-aardiger

Onze naam hebben we (meestal) niet zelf uitgekozen, maar kregen we bij onze geboorte. Wist je dat jouw naam voor mensen die je nog niet kent al wel een verwachting schept over jou als persoon? Kom erachter of jij een 'ronde' naam of een 'hoekige' naam hebt en wat mensen hierdoor van jou verwachten.

Heb jij een ronde naam?

Je kent het vast wel, je hebt het met je vriendin over iemand die je nog niet kent, maar door de naam heb je toch al een soort voorstelling in je hoofd gemaakt van deze persoon. Grote kans dat dit is gebaseerd op iemand die je al kent met deze naam. Maar wist je dat de klank van je naam ook al verwachtingen met zich meebrengt? Uit een Canadees onderzoek gepubliceerd in Journal of Experimental Psychology: General blijkt dat de klank van je naam al een verwachting schept van je persoonlijkheid.

Lees ook:
Dit zijn de vier knapste sterrenbeelden

‘Ronde’ of ‘hoekige’ naam

Mensen associëren voornamen met ‘stemhebbende medeklinkers’ (zoals de m, de l, en de n) als vriendelijk, emotioneel en georganiseerdheid. Denk hierbij aan namen zoals Mona of Owen. Voornamen met stemloze medeklinkers (zoals de p en de t) worden geassocieerd met extraversie. Voorbeelden hiervan zijn Katie of Curtis.

Dit ontstaat dus allemaal op basis van de klank van je naam. Een handig voorbeeld: woorden zoals maloema en boeba, vinden mensen beter bij ronde vormen passen en woorden als takete en kiki bij hoekige vormen. Let wel: het betekent dus dat mensen met ‘stemhebbende medeklinkers’, niet echt vriendelijker zijn, maar dit is een associatie.

Beeld: pinterest