Lifestyle

Zo houd je je kamer koel op de warme dagen

De zomer is nu dan echt begonnen en dat betekent hopelijk één ding: het wordt weer lekker warm. Heerlijk dagen op het strand, bij het zwembad en lekker buiten eten. Van de warmte buiten kunnen we alleen maar genieten, maar de warmte binnen vinden wij wat minder prettig. Kijk, het is fijn dat het niet meer voelt als de noordpool in je kamer, maar het hoeft ook niet gelijk een sauna te zijn. Gelukkig is je kamer koel houden niet onmogelijk en daarom hebben wij een paar tips voor je op een rijtje gezet.

Je kamer koel houden, hoe doe je dat?

#1. Gebruik je ramen
Het is belangrijk om goed te weten wanneer je je raam wel en niet moet openzetten. Houd daarom ‘s nachts je en ‘s ochtends je ramen en deuren open zodat het even lekker kan doortochten. Sluit daarna als je weggaat alle ramen en houd ze de rest van de dag gesloten. Als het kan, doe dan ook je inbetween gordijnen of rolgordijnen dicht. Zo houd je de warmte buiten en hoef jij niet te slapen in tropische temperaturen.

#2. Zet elektrische apparatuur uit
Zet in je slaapkamer zoveel mogelijk elektrische apparaten uit. Lampen, computers, laptops, opladers: zorg dat ze uit het stopcontact zijn. De apparaten en opladers stoten namelijk ongewild heel veel hitte uit, waardoor het bloody hot wordt in je kamer. Daarnaast is het ook nog eens goed voor het milieu, goed voor je portemonnee (je bespaart er geld mee) én voor een koele nacht. Win-win situatie dus!

#3. Houd de zon buiten
De zon is eigenlijk de boosdoener van de hitte in je kamer. Het is daarom belangrijk dat je het zonlicht dat op je kamer schijnt zoveel mogelijk vermijdt. Houd daarom overdag je ramen dicht met behulp van raamdecoratie zoals bijvoorbeeld gordijnen. Heb je geen gordijnen? Jaloezieën zijn ook de perfecte oplossing om het zonlicht buiten je kamer te houden. En deze staan ook nog is super trendy in je slaapkamer. 

#4. Zeg bye bye tegen de warme lucht
Tijdens deze warme dagen is een ventilator onze beste vriend. Plaats een ventilator zo in je kamer dat je de warme lucht naar buiten blaast. De beste manier om namelijk warme lucht uit je slaapkamer te krijgen is door het raam een klein beetje open te doen en een ventilator in de deuropening te plaatsen. Let op: laat hem wel richting de gang blazen.

#5. Maak je eigen airco
En nee je hoeft er helemaal niet creatief voor te zijn. Als je gewoon niet bent gezegend met een airco thuis (hallo studentenkamer), dan is deze truc een prima oplossing. Maak je eigen airco door een aantal plastic flessen water of koelboxelementen in de vriezer te leggen. Haal ze (als ze bevroren zijn) voordat je gaat slapen uit de vriezer. Zet ze voor je ventilator, zo blaast er koele lucht door je kamer en kan jij lekker slapen door het frisse briesje. 

#6. Maak jezelf koel
Naast het koelen van je slaapkamer, kan je er ook voor zorgen dat je zelf lekker koel bent. Ga daarom voor het slapen koud douchen of ga nog even buiten zitten en kruip vervolgens lekker koud in je bed.

via GIPHY

En als laatste tip: maak je vooral niet druk en doe lekker luchtige kleding aan. Beetje obvious, maar wel goed om te weten. Ga dus niet je hele huis schoonmaken of een zeven gangen diner koken. Ook kan je lekker koud douchen of met je voeten in een koud badje dobberen om het hoofd koel te houden.

Beeld: iStock