Lifestyle

Keuzestress over je studiekeuze? Lees hier alles wat je moet weten

Het is zover, het is tijd voor een nieuwe studie. Na de laatste maanden bloed, zweet en tranen heb je eindelijk dat papiertje op zak en is het tijd voor de volgende stap. Maar nu is de hamvraag: welke studie wil je in hemelsnaam doen? Er zijn talloze online studiekeuzetesten die je een handje helpen en ook scholen bieden een studiekeuzetest aan om je een inzicht te geven of een studie wel bij je past. Toch moet je je studiekeuze niet alleen laten afhangen van zo een studiekeuzetest. Wanneer het over je studiekeuze gaat komt er veel meer bij kijken. Lees hier waar je allemaal aan moet denken tijdens je studiekeuzeproces.

Wat kan er fout gaan tijdens je studiekeuze?
Het is belangrijk om jezelf goed in te lezen en je te laten informeren over verschillende studies die je aanspreken. Straks loop je de studie van je dromen mis, omdat je je niet goed verdiept. Toch moet je ook opletten dat je je niet teveel laat beïnvloeden. Het gaat tenslotte om de antwoorden op de vragen: Wie ben jij? Wat zijn jouw kwaliteiten? En als laatst, maar zeker niet de minste: Wat wil jij?
Bekijk hieronder vier punten die je moet meenemen in het maken van je studiekeuze:

#1. Maak je studiekeuze samen
Uit onderzoek is gebleken dat begeleiding tijdens het maken van je studiekeuze zorgt voor een betere studiekeuze. De juiste begeleiding geeft een tikkeltje extra zekerheid en nieuwe studenten beginnen zelfverzekerder aan hun eerste studiejaar. Schroom daarom niet om eens af te spreken met een decaan of een (studiekeuze)coach. 

#2. Een studiekeuzetest invullen is niet genoeg
Misschien houd jij binnenkort een avondje vrij in je agenda om achter je laptop te kruipen en een aantal studiekeuzentesten te doen. Je vult je capaciteiten en interesses in en voilà, de beste keuze ligt voor je klaar. Houd het hier dus vooral níet bij. Online staan er ontelbaar veel studiekeuzetesten waarmee je geen antwoord op je vragen krijgt. Sommige studiekeuzetesten geven je tot een bepaalde hoogte wellicht inzicht in je interesses, drijfveren en zelfkennis. Zie die testen als een hulpmiddel om te bekijken wat je wil doen.

via GIPHY

#3. Laat je niet teveel beïnvloeden door andermans verwachtingen
Misschien wil jij later heel graag de richting van psychologie op, maar willen je ouders liever dat je een carrière als arts volgt. Je hebt het misschien niet eens bewust door, maar de mensen in je omgeving hebben een hele grote invloed op de keuzes die je maakt. Wellicht denk je je keuze in controle te hebben, maar zijn er toch factoren die je onbewust een richting op sturen. Verwachtingen van mensen uit je omgeving leggen een zware druk op je schouders. Luister altijd naar je eigen emoties en gedachtes.

#4. Kies niet voor de leukste studentenvereniging
Kijk goed naar wat een studie daadwerkelijk te bieden heeft en kijk om de mooie praatjes en de gelikte website heen. Op open dagen doen alle scholen hun uiterste best om hun beste beentje voor te zetten. Val niet voor de leukste spreker van de dag, maar verdiep je in de inhoud van een studie om teleurstelling te voorkomen.

Zo, nu moet het wel goed komen met je studiekeuze. Ga je toevallig ook nog eens op kamers wonen? Bereid je dan goed voor en lees hier alles wat je weten moet en vind hier direct de leukste interieur tips voor je studentenkamer. 

Bron: studiekeuzemaken.nl, studiekeuze123.nl | Beeld: iStock