Lifestyle

5 tips en tricks om je plasticverbruik te verminderen

Het is je vast niet ontgaan dat het ooit zo geliefde materiaal plastic steeds meer een donkere wolk boven zich krijgt hangen. Dit onverwoestbare materiaal vervuilt de zeeën, dieren stikken erin, koraalriffen sterven af en ook op het land laat plastic haar sporen achter. Daarom gaan veel bedrijven over op herbruikbare producten, zoals herbruikbare tassen en rietjes. Om jouw steentje bij te dragen aan een schonere wereld kan ook jij actie ondernemen. Hoe jij weer een tikkeltje milieubewuster wordt, lees je hier.

 1. Koop een travel cup
Het gebruiken van een travel cup scheelt je sowieso een hoop geld. Je hoeft je geld namelijk niet meer uit te geven in koffietentjes en als je thuis een keer geen tijd had om je kvo-tje te maken, is langs je favoriete koffiezaak langsgaan alsnog een optie. Bij sommige koffietentjes krijg je korting, omdat je zo lekker milieubewust bezig bent. Wij horen hier een win-winsituatie! Dit geldt natuurlijk niet alleen voor de koffiedrinkers. Als jij een theeleut bent is een travel cup ook de perfecte oplossing. Jij hebt nooit meer wegwerpbekers nodig.

 

♥ 2. Scoor een herbruikbare waterfles
Dit heeft eigenlijk hetzelfde doel als de travel cup. Wanneer mensen plastic waterflesjes blijven kopen en de vraag naar plastic flesjes blijft, zal de productie niet verminderen. Dus, die verzameling plastic flesjes de deur uit (niet op straat natuurlijk) en scoor een mooie herbruikbare waterfles. Je hebt ze in de mooiste kleuren en met de leukste printjes. Koop er een die perfect bij je karakter past.

 

 

♥ 3. Haal herbruikbare rietjes in huis
Niet alleen horeca stapt over op herbruikbare rietjes, maar dat kan jij ook. Er bestaan biologisch afbreekbare rietjes van bijvoorbeeld bamboe of papier, maar ook roestvrijstalen rietjes die jarenlang meegaan. Bij de HEMA scoor je bijvoorbeeld al zulke herbruikbare rietjes inclusief schoonmaakborsteltje. Hoe handig?

 

 

♥ 4. Weg met folie en plastic zakken
Alhoewel het boterhamzakje een fijne uitvinding is en je je verpakte bammetjes zonder moeite in je tas schuift, is afscheid van de boterhammenzakjes nemen toch de beste oplossing. Misschien ben je ook een fan van ritszakken waar je je maaltijd nog een paar dagen in bewaart in de vriezer. In de prullenbak ermee. Gebruik in plaats van de plastic zakken glazen vershouddozen. Je vermindert niet alleen het plastic afval, je verspilt ook nog eens minder voedsel, doordat je eten langer houdbaar is. 
Glazen houdbaarheidsdozen
5-delige glazen vershouddozen, €14,24 Bekijk bij Bol.com

♥ 5. Katoen = doen
Waarschijnlijk heb je tientallen van dit soort tasjes in je huis liggen van bijna iedere kledingwinkel waar je ooit eens hebt geshopt. Katoenen tasjes zijn tegenwoordig helemaal het. Je bent niet alleen goed voor de natuur, maar ook nog eens modebewust. En, nu even eerlijk, die plastic boodschappen tassen zien er toch niet uit. Daarnaast kosten ze ook nog eens geld. Je moet eens bij elkaar optellen hoeveel geld je hebt uitgegeven aan plastic tasjes… Pijnlijk. Tip van de dag: heb altijd een katoenen tasje bij je voor een spontane boodschap.

 

Bron: mindbodygreen.com, buythechange.nl | Beeld: iStock