Lifestyle

Hoe overleef ik: studeren tijdens mijn herexamens

Oké, even eerlijk zijn nu. Heb jij al je vakken in je hoofd gestampt vóórdat de herexamens beginnen? Waarschijnlijk net niet allemaal. Ojeej… Nu heb je nog meer stress, want je voelt de deadline toch echt in je nek hijgen. Paniek! Hoewel je momenteel het liefst je kop in het zand wil steken, is rustig blijven de beste oplossing. ”Maar hoe?” Dat is de vraag en hier lees je het antwoord. Met deze tips blijf je kalm terwijl je de laatste hoofdstukken en oefeningen leert tijdens je examenperiode.

1. Een goede planning is the key
Hoewel het wellicht voelt alsof alle hoop verloren is, is het echt nog niet te laat. Pak je planning erbij en trek je planning door tot en met je laatste herexamen. En blok niet een hele middag ‘geschiedenis’ in, maar plan telkens met hoofdstukken en paragrafen. Bekijk ook goed aan welke onderdelen je meer aandacht moet besteden en voor welke stukken je misschien meer tijd nodig hebt. Een goed overzicht geeft rust.

2. Pak je rustmomenten
Nu denk je misschien: hoe dan? Gaan met die banaan, toch? Niet helemaal, want op de juiste momenten pauze nemen werkt juist goed tijdens het studeren. Als je te lang doorgaat neem je weinig meer in je op en kost het je uiteindelijk veel meer energie.

via GIPHY

3. Opgeruimd staat netjes
Het komt je misschien bekend voor wanneer je minder leuke verplichtingen hebt, je ineens zin krijgt om je kamer op te ruimen. Je wil alles doen behalve dat ene vervelende ding. Als je dan toch de opruimkriebels krijgt, ruim dan je studieplek of bureau op. Wanneer je in een rustige omgeving studeert zijn er geen afleidingen en is je focus stukken beter.

4. Leer gericht
Stel leerdoelen op voor jezelf. Op deze manier voorkom je dat je je tijd steekt in de verkeerde of minder relevante stof. Leer vooral niet bij ieder vak weer vanaf hoofdstuk één tot het einde van het boek, maar laat de hoofdstukken liggen die je al goed genoeg kent.

via GIPHY

5. Leer oude examens
Wanneer het niet meer lukt om de stof nog in je op te nemen is de beste oplossing om oude examens te leren. Op deze manier zie je direct wat voor een soort vragen je mogelijk krijgt op je examen. Daarnaast is het bijna fijn om fouten te maken op zo een oud examen, want de verkeerde antwoorden onthoud je vaak het makkelijkst. Dan weet je precies welke antwoorden je op het examen dus níet moet invullen. 

6. Breinvoer 
Tussen het studeren door moet je natuurlijk niet vergeten om te blijven eten. Door alle stress en tijdsdruk is je eetlust wellicht stukken verminderd, maar met de juiste lekkere voeding eet je het misschien makkelijker op. Wist je ook dat er diverse voeding supergoed werkt tijdens het studeren en ook wel brain food wordt genoemd. Dit zijn onder andere: vis, avocado, bessen en pure chocolade (yay!). En drink héél véél water en groene thee. Daar haal je je examens sowieso mee 😉

Bron: girlz.nl, studentenvacature.nl | Beeld: iStock