Lifestyle

10 herkenbare gedachtes tijdens het leren voor je Economie examen + tips

Vraag, aanbod, hoogconjunctuur, laagconjunctuur… Het komt je neus ondertussen uit. Het leren stel je het liefst ook tot het laatste moment uit, maar nu de examens zijn begonnen heb je geen excuses meer. Om je door de laatste lootjes heen te helpen, hebben wij hier 10 herkenbare gedachtes op een rijtje gezet die je krijgt tijdens het leren van je economie examen. Wij hebben daarbij ook nog 5 goede tips gegeven, dus met je examen moet het helemaal goedkomen.

#1. Waarom moet ik in godsnaam al die formules weten?

#2. Ik weet hoe ik met geld moet betalen, dat is toch meer dan genoeg.

#3.  Shit waar heb ik mijn rekenmachine gelaten?

#4. Monopolistische concurrentie? Ik speel liever Monopoly.

#5. Ik heb al wiskunde, moet ik nu wéér gaan rekenen.

#6. ‘Licht je berekening toe’ shit…..

#7. Hoogconjunctuur? Is dat in de bergen?

#8. Wie heeft er ooit belastinggeld bedacht?

#9. *Tikt antwoord in op rekenmachine* Yes het antwoord is 78! Oh wacht… die staat niet tussen de A,B,C,D….

#10. Vraag en aanbod heb ik al geleerd met festivaltickets kopen op Ticketswap, is dat niet voldoende?

Heb je een beetje stress voor je examen Economie? Met deze 5 tips ga je met een gerust hart je examen in: 

Tip 1: Vraag en aanbod
Dit klinkt je hopelijk bekend in de oren: vraag en aanbod. Als de vraag stijgt, zal ook de prijs stijgen en andersom. Hier komen geheid vragen over in het examen dus zorg dat je goed weet welke factoren invloed hebben op vraag en aanbod, zodat je er makkelijk mee kan rekenen. Ook is het belangrijk om te weten dat consumentengedrag wordt invloed door vraag en aanbod. Denk bijvoorbeeld aan een grote marketingcampagne. Door een reclame over gezonde pizza’s van Dr. Oetker wilt iedereen opeens die pizza en is er een grote vraag naar het product.

Tip 2: De economie van nu
Zorg dat je weet wat er in de economie gebeurt door je te verdiepen in de actualiteit. Zoek wat informatie op over de crisis van de afgelopen jaren en zorg dat je weet wat de oorzaken en gevolgen ervan zijn. Kijk ook regelmatig of je in de krant wat ziet staan over de economie. Zo begrijp je beter de tekst bij de vragen op het examen.

economie examen
Tip 3: Lees de vraag goed
Met economie is het heel belangrijk dat je de vraag goed leest. Economische vragen hebben namelijk twee zijden (ja, daar heb je ze weer): vraagzijde en aanbodzijde. Kijk goed naar welke zijde wordt gevraagd, want anders kan je met het antwoord helemaal verkeerd hebben.

Tip 4: Leer de verschillende marktvormen
Heb je moeite met de rekenvragen? Zorg dan dat je de theorievragen sowieso goed hebt. Leer de verschillende marktvormen: concurrentie, oligopolie en monopolie uit je hoofd. Ken de kenmerken van deze marktvormen en wat voor soort producten het zijn. Dan pak je daar lekker puntjes op, op je examen. 😉

Tip 5: Geen grafische rekenmachine
Zorg dat je al je spullen bij je hebt voor het examen. Waarschijnlijk heeft je docent het al duizend keer gezegd maar een grafische rekenmachine is écht niet toegestaan. Zorg dus dat je een gewone rekenmachine en reserve batterijen bij je hebt, zodat je niet opeens zonder je rekenwonder komt te zitten. 😉

Heel veel succes met de examens allemaal lieve girls. You can do this! Wisten jullie dat je met slecht weer beter scoort op je examen? Dus laat het maar regenen met goeie cijfers ;).

Bron: examenoverzicht.nl | Beeld: iStock