Health

Beginnen met sporten? Hier moet je rekening mee houden

Je vriendinnen zijn al bezig om fitgirl te worden, maar jij bleef toch altijd liever thuis op de bank. Nu heb je dan tóch de knoop doorgehakt: beginnen met sporten it is! Wie weet wordt de sportschool wel jouw tweede thuis, word je een échte dancing queen of rock je dat rondje in het park. Maar voordat je van start gaat, hebben wij een aantal tips voor je waar je rekening mee moet houden als je gaat beginnen met sporten. Let’s go!

Beginnen met sporten? Hier moet je rekening mee houden

#1. Je krijgt spierpijn
Spierpijn en sporten gaat helaas vaak hand in hand. Tijdens het zweten in de sportschool of dat rondje om het meer train jij je spieren. Door je spieren te trainen creëer je eigenlijk kleine scheurtjes in je spierweefsel. Die kleine scheurtjes herstellen pas na het sporten en dit kan zorgen voor een pijnlijk gevoel genaamd: spierpijn. Hoewel je direct na je training wel gaat voelen dat je actief bezig bent geweest, krijg je meestal pas twee dagen na de inspanning echte spierpijn. Het enige positieve aan spierpijn is dat je weet dat je lekker bezig bent met je nieuwe actievere leven. 

#2. Investeer in goede sportschoenen
Het is misschien verleidelijk om op je afgetrapte Nikes de gym in te springen, maar je lichaam zal je dankbaar zijn als je investeert in een paar goede sportschoenen. Een paar fijne exemplaren onder je voeten hoeven vaak echt niet meer dan 100 euro te kosten. Dat heb je toch wel over voor een fijne work-out zonder rugpijn? In de sportschool is het al belangrijk dat je een paar fijne stappers onder je voeten hebt, maar als je gaat hardlopen zal je body het helemáál toejuichen als jij goed beslagen ten ijs naar buiten gaat.

#3. Je gaat je energieker voelen
Beginnen met sporten is niet altijd even leuk, want de eerste paar keren dat je in de sportschool bent, lijkt het wel alsof de zweetdruppels van je hoofd blijven stromen. Pfieuw! Je hebt het gevoel dat al je energie uit je lichaam wordt gezogen. Niet opgeven nu, want hoe vaker je traint, hoe meer energie je na het sporten krijgt. Je merkt dat je na een tijdje je heel energiek voelt na een work-out en er weer helemaal tegenaan kan. 

#4. Je slaapt opeens veel beter
Wij houden van slapen. Het fijne aan sporten is dat je er beter van gaat slapen. Een goede conditie zorgt er namelijk voor dat je sneller in slaap valt, maar ook dat je dieper slaapt. En hoe dieper je slaapt, hoe beter je ”batterij” oplaadt. Dit zorgt voor meer energie en dat je fit wakker wordt. Zo stop je misschien ook met dat eindelóze snoozen

#5. Je hebt meer honger 
Als je hard hebt gesport kan het wel eens zo zijn dat je na je work-out sterft van de honger. Help! Je wil je vergrijpen aan die lekkere reep chocola en al het voedsel dat je tegenkomt, maar je wil ook niet dat het harde werk voor niets is geweest. Eet daarom na het sporten een snack met genoeg eiwitten en koolhydraten, daar kunnen je spieren ook goed van aansterken.

#6. Je bent minder humeurig
Zeg maar dag tegen al je stress. Door te beginnen met sporten is je lichaam namelijk bezig met ontstressen. Door sporten voer je alle opgekropte spanning in je lichaam af en word je meer ontspannen. Niet alleen lichamelijk voel je je relaxter als je gesport hebt, maar ook in je mind voel je meer rust.

#7. Je hebt momenten dat je het even niet meer ziet zitten
Maar onthoud: die hebben we allemaal. Bedenk dan goed hoe ver je al bent gekomen en hoe goed je eigenlijk bezig bent. Beginnen met sporten is de eerste stap, de rest volgt vanzelf. Het is ook helemaal niet erg om jezelf soms een lekker een avondje op de bank te gunnen en lekker heel de avond te Netflixen. It’s all about the balance.

#8. Je zelfvertrouwen krijgt een boost
Door te beginnen met sporten, merk je al snel dat je lichaam er fitter en gezonder uit gaat zien. En een mooi lichaam is nog niet eens het belangrijkste, want nog veel belangrijker is dat een actief leven zorgt voor een rustiger hoofd. Je verlegt je grenzen en voelt je fit en sterk. Je straalt en je krijgt meer zelfvertrouwen.

Beeld: iStock