Health

Moeite met opstaan? Met deze 7 tips word jij een ochtendmens

vroeg-opstaan

We hebben het allemaal wel eens, moeite met opstaan. Snooze, snooze en nog eens snooze. Zonder dat je het doorhebt lig je een half uur langer in bed dan bedoeld en rol je als een zombie onder de dekens vandaan. Bah, het is weer zo een dag. Voordat je bent opgestart heb je eerst een dubbel shot cafeïne nodig en eigenlijk een plens koud water in je gezicht. Je droomt er op deze momenten van hoe een leven zonder moeite met opstaan eruit zou zien. Het antwoord is nabij, girls. Lees snel verder en ontdek hoe jij verandert in een ochtendmens.

1. Creëer een routine

Deze tip heb je waarschijnlijk vaker voorbij zien komen, maar niks is minder waar. Wat het gemakkelijk maakt om vroeg op te staan, is door een gewoonte te creëren. Ritme is namelijk een stukje gewenning. De eerste keren dat je aan iets moet wennen, zijn in het begin altijd onwennig. Hoe vaker je vroeger opstaat, hoe normaler het wordt.

2. Bouw het langzaam op

Verwacht niet van jezelf dat je binnen een week een ochtendmens bent. Om een vroege vogel te worden moet je beginnen met kleine stapjes. Stond je eerst nooit voor 9:00 uur op? Eis dan niet van jezelf dat je nu om 7:00 uur naast je bed staat. Bouw af in kwartiertjes. Dit is een veel minder zware shock voor je lichaam.

3. Zet je gordijn op een kiertje

Donker en licht hebben beide invloed op jouw slaapritme. Om je moeite met opstaan te verminderen kun je het beste slapen met je gordijnen op een kier. Wanneer het in de vroege ochtend lichter wordt, merkt je lichaam dat het ochtend is. Als je slaapt met alle ramen dicht en je zowat niks meer ziet in het donker, heeft je lichaam in de ochtend nog het gevoel dat het nacht is.

4. Stop met snoozen

Dit is misschien wel de lastigste tip, want het is zo lekker om nog één keertje te snoozen. Terwijl je denkt dat die extra minuten slaap goed zijn, heeft snoozen juist een averechts effect op je lichaam en voel je je erna stukken ‘brakker’. Hoe vaker je wekker weer afgaat, hoe meer je jouw slaap in de war gooit. Om de moeite met opstaan te verslaan, moet je je wekker of telefoon aan de andere kant van je kamer leggen. Dan moet je wel opstaan. Wanneer je vroeg opstaat heb je onder andere de tijd om rustig te ontbijten en dat is natuurlijk erg belangrijk.

5. Wek jezelf met een fijn muziekje

Niks is zo naar dan dat luchtalarm dat in de ochtend afgaat. Het geluid van je wekker gaat door merg en been en het is dus niet zo raar dat je een hekel aan dat ding krijgt. Vervang het alarmgeluid door een vrolijk deuntje. Wedden dat jij dan met het juiste been uit bed stapt.

6. Start positief en productief

Je dag is een stuk leuker als je ‘m goed begint. Vul het eerste half uur van je dag met iets waar je blij van wordt. Is dat met je kop koffie de krant lezen en je brein opfrissen met een sudoku? Of ga jij voor een half uurtje beuken in de sportschool? Of misschien even een blokje om? Als je iets nuttigs doet op de vroege morgen, geeft dat je een superfijn gevoel van voldoening. Met een positieve instelling kan jij de hele dag aan.

Lees ook:
Early birds opgelet: dit doet regelmatig vroeg opstaan met je lichaam

7. Zoek naar een oorzaak

Als je dagelijks de dag met tegenzin begint, is het hartstikke logisch dat je je het liefst onder de dekens wil verstoppen. Misschien is jouw dagelijkse planning iets waar je je helemaal niet goed bij voelt. Dan is het niet gek dat je nog even wil slapen, zodat je die narigheid nog even uitstelt. Is het je baan, gaat het niet goed in je relatie of heb je familieproblemen? Moeite met opstaan heeft natuurlijk niet alleen met je slaapritme te maken. Zoek naar een mogelijke onderliggende oorzaak. Wanneer je dit oplost, heeft dit misschien een reactie op jouw slaapritme en voel je je erna stukken beter.