Health

Een down gevoel? Deze 5 situaties zijn de oorzaak

Soms heb je van die dagen of zelfs weken dat je niet lekker in je sas zit. Je voelt je neerslachtig en hebt in nergens en niemand zin. Je hebt gewoon last van een down gevoel en hebt geen idee waar dit vandaan komt, want alles in je leven loopt op rolletjes. Toch zijn er misschien dingen die je onbewust doet en dit down gevoel veroorzaken. Herken jij een van de volgende situaties? 
 
1. Je denkt te veel aan andermans mening

Laten we direct realistisch zijn: niet iedereen in het leven gaat je mogen. Wanneer jij continu je best doet om aardig gevonden te worden door iedereen, doe je héél onaardig voor jezelf. Hier word je namelijk zielsongelukkig van. Je stelt onrealistische eisen aan jezelf en dit breekt je op een gegeven moment op. Als het gewoon niet klikt, waarom zou je dan nog je best doen? Zonde van je tijd, energie en gezondheid. 

2. In je hoofd leef je al in de toekomst
Als we een glazen bol hadden, hoefden we ons nooit meer zorgen te maken, maar helaas bestaat dat niet. Niemand weet wat de toekomst ons brengt en dat is misschien wel beter zo. ‘Wat als?’ is een vraag die niemand je gaat beantwoorden, dus laat het los. Waar je nu mee bezig bent is piekeren en het enige wat dit veroorzaakt is een down gevoel.
3. Je eet veel ongezonde voeding
Bakken ijs, chocoladerepen en snoep worden niet voor niets comfort food genoemd. Wanneer je dit eet komt er een stofje in je lichaam vrij dat je supergelukkig maakt. Je bent enorm aan het genieten en voordat je het weet is de chocoladereep weg. Oeps. Alhoewel je net ultiem aan het genieten was, deal je nu met een down gevoel. Als je dagelijks ongezond eet kom dit in je ritme. Je lichaam verlangt iedere dag weer naar die suikers, want daar voelde je je tenslotte de dag ervoor goed door. Iedere keer als je dan weer zwicht voor die zoetigheid krijg je weer last van een down gevoel. Probeer met mate te eten of vervang de zoetigheid voor fruit. Je moet de eerste dagen even doorbijten, maar voordat je het weet zit je in dit gezonde ritme en voel je je stukken beter.

4. Je focust op alles dat verkeerd gaat
Je hebt optimisten en pessimisten. Jij bent waarschijnlijk eentje van de laatste categorie. Als je je alleen maar focust op dingen die slecht gaan, gaan ze ook slecht. En doordat je je focust op negatieve situaties, mis je juist al het mooie in het leven. En jaja, je gelooft het niet, maar er is ontzettend veel moois om je heen. Deze fraaie dingen zitten in de kleinste momentjes. Bekijk anders deze 49 geluksmomentjes? Wedden dat jij er een aantal kunt wegstrepen. Genoeg reden om te lachen en zeg maar gedag tegen dat down gevoel!

5. Je bent een tikkeltje een control freak
Je noemt jezelf ook wel een perfectionist, máár weet stiekem ook wel dat jij gewoon het liefst alles onder controle wil hebben. Net als de toekomst heb je dat gewoon niet in de hand. Het leven is namelijk super onvoorspelbaar. Je bent continu onnodig aan het piekeren en dat is zonde van je tijd en je gemoedstand. Probeer anders te achterhalen waar die controle drang vandaan komt. Als je dit probleem loslaat, kun je misschien direct afscheid nemen van het down gevoel. Sowieso leef jij je leven nu een stuk relaxter

Heb jij vaker last van langdurige depressieve of zelfs suïcidale gevoelens? Neem in deze situaties contact op met je huisarts, zij helpen je dan verder. Je kunt ook anoniem bellen naar 0900-0113 of ga naar www.0113.nl.

Bron: bedrock.nl, drogespieren.nl, verywellmind.com | Beeld: Unsplash

Must reads 👀