Fashion

Piercen of schieten? Dit moet je weten voordat je oorbellen laat zetten

Meerdere gaatjes in je oren zijn hotter dan hot en ook wij zijn dol op earcandy. Je kunt het subtiel houden bij één of twee gaatjes of je earparty uitbreiden met misschien een piercing zoals een tragus- of helix piercing. Maar wanneer laat je nou een gaatje schieten en wanneer kies je voor piercen? Wij leggen je alles uit, zodat je goed voorbereid een nieuwe oorbel laat zetten.

Piercen of schieten?
Ben jij dol op sieraden, groot fan van minimalistische oorbellen-trend en vind je meerdere oorgaatjes super tof? Goed nieuws, want deze trend gaat we deze zomer nog volop zien. Als je overweegt om een tweede, derde of misschien wel vierde gaatje te nemen moet je wel rekening houden met een paar dingen. Naast de research en goede nazorg is het ook belangrijk om te weten of je het gaatje kunt laten schieten of piercen en in dit artikel vertellen we je daar alles over.

oorbellen piercen schieten

Oorbellen schieten

Je hebt besloten om een nieuw oorbelgaatje te laten zetten. Yay! Of je het moet laten piercen of kunt laten schieten hangt af van de plek in je oor. Alles wat niet in het kraakbeen wordt gezet (de oorbel) kun je laten schieten bij een juwelier. In één beweging wordt doormiddel van een machientje het gaatje door je oor geprikt. Over het algemeen wordt het schieten van oorbellen als minder pijnlijk gezien in tegenstelling tot piercen, maar ook dit valt reuze mee. Het komt waarschijnlijk omdat schieten sneller gaat en de veiligheidssluiting meteen vastzit op het moment dat er geprikt wordt. 

Prijs
Bij prijs kan variëren per juwelier en het materiaal van de oorbel. Bij sommige juweliers is het laten schieten van oorbellen gratis en betaal je alleen voor de speciale schietoorbellen, bij anderen betaal je ook voor het zetten van de oorbellen. Deze zitten meestal tussen de €10 en €25.

Genezingsproces
Bij de juwelier krijg of koop je meestal een flesje ontsmettingsmiddel (bijvoorbeeld Sterilon), dit ondersteunt het genezingsproces. Na ongeveer zes weken is het gaatje genezen en kun je de ‘schietoorbel’ verwisselen voor een oorbel uit je oorbellencollectie.

Oorbellen piercen (piercing)

Wil je een oorbel door je kraakbeen* laten zetten? Dan moet je meestal naar een piercingstudio. Sommige winkels schieten ook door het kraakbeen, maar dit raden wij echt af. Er bestaat namelijk een kans dat je het kraakbeen beschadigt met als gevolg een bloemkooloor (geloof ons, dat wil je niet). Met piercen worden gaatjes daarom ‘met de hand’ geprikt, door de naald door het kraakbeen heen te drukken. De piercing die er vervolgens in wordt gezet bestaat dan ook meestal uit een staafje met twee bolletjes aan de uiteindes. De lengte van het staafje is hierbij belangrijk, dit is afhankelijk van de dikte van de plek in je oor.

Prijs
Ook hier geldt dat de prijs van een piercing verschilt per piercingshop en de plek waar je de piercing in je oor wilt laten zetten. Meestal ben je voor een piercing in het kraakbeen zo’n €40 tot €50 kwijt.

Genezingsproces
De genezing van een piercing duurt langer, het heeft zeker drie maanden nodig om te genezen en soms zelfs langer. Bij een piercing ontsmet je ook niet met een ontsmettingsmiddel zoals Sterilon, maar krijg je zout mee voor het maken van een zoutoplossing.

* Bij piercings die door dik kraakbeen gaan kan je beter geen ‘normale’ oorbellen maar piercings gebruiken. In de buitenste rand van het oor, waar het kraakbeen dunner is kun je prima de normale oorbellen uit je sieradenstash dragen.

View post on Instagram
 

Shop hier de leukste minimalistische oorbellen:

 

Beeld: Unsplash & iStock

Must reads 👀