Huh? Déze 13 uitdrukkingen zegt bijna iedereen verkeerd

Soms wordt een spreekwoord of een uitdrukking zo vaak gezegd dat we er heilig van overtuigd zijn dat ze goed zijn, maar toch zijn ze dat niet! Daarom hebben wij een tien uitdrukkingen die iedereen verkeerd zegt voor je op een rijtje gezet!
Deze spreekwoorden spreekt iedereen fout uit
Spreekwoorden gebruiken we vaak zonder erbij na te denken. Ze vliegen ons mond uit in gesprekken op school, werk of tijdens een koffietje met een vriendin. Maar wist je dat veel van die uitdrukkingen eigenlijk niet kloppen? Letterlijk dan. Sommige bekende spreekwoorden zijn namelijk door de jaren heen een beetje vervormd, verkeerd doorgegeven of zelfs volledig gehusseld.
Neem bijvoorbeeld “dat klopt als een bus” – een zin die je ongetwijfeld weleens hebt gehoord of zelf gezegd. Toch is deze uitspraak eigenlijk een foutje: het is een samenvoeging van twee compleet verschillende uitdrukkingen. Hoog tijd dus om de spreekwoordentruth te achterhalen!
1. ‘Het escaleert echt volledig uit de hand’
Wanneer iets compleet misgaat dan escaleert het óf loopt het uit de hand.
2. ‘De aandeelhouder wint’
Nee, de aandeelhouder wint niet, maar de aanhouder wint.
3. ‘Wat een saaie bedoeling’
Ook dit is niet juist, het is saaie bedoening. Bedoeling houdt in: ‘doel’ of ‘intentie’, bedoening betekent ‘toestand’ of ‘gang van zaken’.
4. ‘Ik irriteer me hier écht aan’
Waar wij ons dus enorm irriteren… No, wrong! Je kunt je niet ergens aan irriteren, je ergert je aan iets of het irriteert je. Dat zijn toch twee uitdrukkingen die we vaak verkeerd horen gaan!
5. ‘Bijgesloten vindt u mijn cv’
Woops, heb jij dit ook weleens verstuurd tijdens het solliciteren? Doe maar niet… Het woord ‘bijgesloten’ is namelijk een contaminatie van ´bijgevoegd’ en ‘ingesloten’.
6. ‘Een routebeschrijving is bij deze brief bijgevoegd’
Nope, een routebeschrijving is bij deze brief gevoegd of een routebeschrijving is bijgevoegd, niet bij deze brief bijgevoegd.
7. ‘Zij maakt onderdeel uit van…’
Nog een fout die heel vaak gemaakt wordt… Je bent onderdeel van iets of je maakt deel uit van iets.
8. ‘Hij weegt véél te zwaar’
Hij weegt veel’ óf ‘hij is zwaar’
9. ‘Ik moet nog even mijn verslag uitprinten’
Oeps, zeg jij dit ook altijd op school of op de werkvloer? Dit woord is dus ontstaan uit een samentrekking van ‘uitdraaien’ en ‘printen’, uitprinten is dus eigenlijk fout.
10. ‘Mond-op-mond-reclame werkt voor mijn bedrijf erg goed’
Het schijnt dat deze vreemde term tegenwoordig ook is goedgekeurd, maar het is dus eigenlijk mond-tot-mond-reclame.
11. Het ging fout, dus het moet overnieuw’
Ai, nog zo’n fout die we dagelijks horen. Je doet iets opnieuw of je gaat overdoen.
12. ‘Ik ga de mascara gelijk uittesten’
No no no, je gaat de mascara testen of uitproberen.
13. Eindelijk begonnen ze het zich te beseffen
Nee, dan kun je beter zeggen, zij begonnen het zich te realiseren. Besef je het nu eindelijk ;-)? LEES OOK: Hilarisch: dit zijn de 100 meest grappige openingszinnen