Lifestyle

Dit had je willen weten voordat je op kamers ging

Het moment is daar: jij gaat studeren in de grote stad en bent er helemaal klaar voor. Na weken hospiteren heb jij een fijne kamer bemachtigd met een paar leuke mensen in een fijn huis. Je staat te popelen om het dorpsleven achter je te laten, het studentenleven kan niet snel genoeg beginnen. Nooit meer vroeg naar bed en nooit meer zuurkool eten. Yes! Toch zijn er een aantal dingen die je achteraf had willen weten voor je jouw oude vertrouwde kamertje gedag zei. 

Op kamers? Deze dingen had je willen weten

De eerste dagen zijn vreemd
Ouderslief helpen natuurlijk met verhuizen, maar er komt een moment dat zij weer in de auto stappen richting huis. Je zwaait ze uit, doet de deur dicht en gaat terug naar binnen om vervolgens geen idee te hebben wat je nu moet doen. Dit is een van de meest vreemde momenten, ooit. De eerste nacht dat je niet meer in het ouderlijk huis woont en wakker wordt in een enigszins vreemd huis is ook raar. Want loop je nou wel of niet in pyjama door de woonkamer waar je nieuwe huisgenoten ook zijn? Laat staan de eerste keer een number two doen ;-).

Be prepared voor je keukeninrichting
Uit huis gaan is duur. Als je in een bewoond huis trekt is het (waarschijnlijk) grotendeels ingericht en hoef je alleen jouw slaapkamer in te richten. Maar verhuis je naar een lege studio of een appartement: be prepared. Je moet er ook rekening mee houden of je pannen geschikt zijn voor een inductiekookplaat als blijkt dat die er in je nieuwe huis is. Koop niet direct een nieuwe pannenset, want misschien kun je jouw pannen gewoon gebruiken op inductie. Koken op inductie betekent dat er een magnetisch veld ontstaat, maar alléén wanneer de bodem van de pan ook magnetisch is. Is dit niet het geval? Dan kun je jouw eigen pannenset niet gebruiken op een inductiekookplaat en zal je dus een nieuwe set moeten aanschaffen. Dat kan je checken met dit simpele trucje! Heb je een magneet(je) in huis? Kijk dan of deze blijft plakken op de bodem van je pannen. Als dit het geval is, hoef je geen nieuwe pannen aan te schaffen! Pfieuw. Let er wel op dat je pannen nog in goede staat zijn. Kromgetrokken kookpannen werken namelijk niet altijd op een inductieplaat.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Study In The Hague (@studyinthehague) op

Huisgenoten zijn… anders.
Voor de een een blessing, voor de ander een curse: huisgenoten. Huisgenoten bestaan in allerlei vormen en maten. Misschien heb je er twintig of misschien maar één. Sommigen zijn heel vies en kennen het fenomeen ‘schoonmaken’ niet, de ander wordt al boos als er een vingerafdruk op de koelkast zit. Wees ervan bewust dat jullie een verschillende komaf hebben. Jullie normen en waarden verschillen bijna altijd, wat soms botst. Maak het bespreekbaar en zoek een middenweg.

The roommate dream
Velen dromen van een huis waar je best friends met al je roomies bent. Samen koken, films kijken en elkaars nagels lakken om vervolgens nog lang en gelukkig te leven. Om je uit deze droom te helpen: dit valt meestal tegen. Je leert alle kanten van elkaar kennen: the good, the bad and the ugly. Lisa blijkt altijd bij haar vriendje te zijn en Mara is toch niet echt jouw type vriendin. Coen is vooral irritant, hij ruimt nooit op en drinkt áltijd jouw cola op. Argh.

Het is soms eenzaam
Misschien niet wat je wilt horen, maar het kan soms eenzaam zijn. De dagen dat je bij mama op de bank kroop zijn voorbij. Vooral als je naar een nieuwe stad verhuist, zit je soms avonden op de bank terwijl je liever wat leuks doet. Geen zorgen, ook dit gaat voorbij. Drink eens koffie met een studiegenootje of ga bij een studentenvereniging. Voor je het weet heb jij heel veel nieuwe vrienden en is jouw agenda bomvol.

Het is de meest leerzame ervaring van je leven
Uit huis gaan is het begin van jouw leven. Jij mag dit leven precies inrichten zoals jij wilt. Eindelijk kan jij ontdekken of jij echt een stadsmens bent en of het quinoahipster-leven voor jou is weggelegd. Je ontmoet nieuwe mensen en maakt vrienden voor het leven. Met vallen en opstaan ontwikkel jij jezelf meer dan ooit tevoren. Omarm alle ervaringen, ook jouw irritante huisgenoten en verwassen wollen trui. Je moest precies dit meemaken om te worden wie jij later gaat zijn. Over een paar jaar lach jij heel hard om je negentienjarige ik ;-).