Health

11 dingen die jij absoluut herkent als jij hoogsensitief bent

herkenbare-situaties-hoogsensitief

Misschien herken je het wel. Je bent snel moe na een verjaardag en moet écht even opladen in je eentje. Als een klasgenootje verdrietig is, voel je dat heel goed aan terwijl anderen geen idee hebben. Je bent erg gevoelig voor prikkels en stemmingen van anderen. Dat wordt ook wel hoogsensitief genoemd. Velen weten niet wat dit is, of dat ze dit zelf zijn. Terwijl een op de vijf mensen hoogsensitief is. Girlscene zoekt het voor je uit.

Hoogsensitief

Ondanks dat 20% van de bevolking hoogsensitief is, wordt het nog niet door iedereen serieus genomen. Gek, want hoogsensitiviteit is inmiddels ook door de wetenschap erkend. Volgens de wetenschap draait het om een diepere verwerking van prikkels in de hersenen.

Dus alles wat je eet, ziet, hoort, voelt, proeft of ruikt, komt sterker binnen. Je moet dus veel meer prikkels verwerken dan iemand anders, wat erg vermoeiend kan zijn. Maar gelukkig zitten er ook heel veel voordelen aan. Want hoe fijn is het dat jij intens kan genieten van lekker eten of mooie muziek? Ben jij een hoogsensitief persoon, oftewel HSP? Dan herken jij onderstaande punten sowieso.

1. Anders

Voor velen zal dit herkenbaar zijn. Je voelt je namelijk ‘anders dan anderen’. Waarom? Daar kan jij je vinger nog niet helemaal op leggen. Je voelt het gewoon zo. Misschien komt het door jouw behoefte aan diepgaande relaties, of doordat jij veel sneller moe bent tijdens het uitgaan. Misschien klopt het dat je anders bent dan jouw vriendinnen, maar belangrijk om te realiseren is dat iedereen anders is. Iedereen is uniek, jij bent je daar alleen meer bewust van.

2. Typische persoonlijkheidskenmerken

Een hoogsensitief persoon is over het algemeen plichtsgetrouw, gewetensvol en perfectionistisch. Je leert erg snel maar functioneert het best in je eigen tempo. Je bent erg voorzichtig, want je kan gevolgen van iets goed overzien.

3. Piekeren

Typerend voor HSP’ers is dat zij nadenken. Veel nadenken. Dit heeft te maken met een bepaald level van intelligentie. Ook heeft dit te maken met zij alles reflecteren en werkelijk waar over van alles piekeren. Als je hoogsensitief bent, herken je het woord ‘pieker moe’ vast en zeker.

4. Snel moe na sociaal contact

Als je hoogsensitief bent krijg je dus de hele dag meer prikkels binnen. Vooral als je sociaal contact hebt komen er veel prikkels binnen. Laat staan de hoeveelheid prikkels van een groep mensen, zoals op een verjaardag of tijdens het uitgaan. Super vermoeiend voor een HSP’er. Neem na afloop even tijd voor jezelf om weer op te laden.

5. Emoties en stemmingen van anderen

De emoties van andere mensen pik jij als geen ander op. Voor jou is het super obvious dat iemand verdrietig is, terwijl jouw andere vrienden dat echt niet doorhebben. Jij pikt dit op door stemnuances, toonhoogte en lichaamstaal. Ook voel jij het heel goed aan als er spanning in een ruimte hangt, bijvoorbeeld als twee mensen een onderlinge irritatie hebben. Jij voelt dit feilloos aan.

6. Rust

Omdat je zoveel prikkels binnenkrijgt, is het logisch dat je dit niet de gehele dag aankan. Je vindt het daarom ook prettig om alleen te zijn in een rustige omgeving. Hoogsensitieve mensen kunnen zich ook veel meer storen aan geluiden afkomstig van huisgenoten of buren. Even afzonderen in een rustige omgeving is daarom een must. Dit houdt echter niet in dat je introvert of een einzelgänger bent, je bent gewoon gevoelig ;-).

7. Creatief en een rijke fantasie

HSP’ers zijn over het algemeen erg creatief en hebben een rijke fantasie. Dat betekent niet dat jij een geboren Picasso bent, het kan zich namelijk op veel manieren uiten. Misschien houd je heel erg van schrijven, muziek maken of styling van kleding en interieur. Of misschien ben jij wel een fanatieke Pinterester. Kortom: je vindt het prettig om jouw creatieve gedachtes en rijke fantasie ergens in kwijt te kunnen.

8. Geweld

Jij kan heel slecht tegen geweld. Daarom skip jij het liefst alle gewelddadige actiefilms, tot verdriet van le boyfriend. Ook van het nieuws of vervelende filmpjes op social media draait jouw maag een extra rondje. Je voelt je vervolgens uren rot van wat je hebt gezien.

9. Stress

Een HSP’er heeft snel last van stressverschijnselen. Dat uit zich door middel van lichamelijke klachten zoals maagpijn, onrustige darmen, hoofdpijn, kriebelende zenuwen of een algeheel naar gevoel.

10. Kritiek

Hoog sensitieve mensen vinden kritiek erg moeilijk. Het komt namelijk veel harder binnen dan bij een ‘normaal’ persoon (maar laten we eerlijk zijn: wat is nou normaal?). Een hoogsensitief persoon zal hier veel langer over nadenken en kan zich écht rot voelen. Bovendien neemt een HSP’er het zichzelf vaak kwalijk. Denk dus twee keer na voor je kritiek levert.

11. Moetje

Voor HSP’ers is alles wat MOET bijna onmogelijk. Ze kunnen daar superslecht tegen. Bovendien is een planning maken problematisch voor ze. Ze stellen daarom veel dingen uit.

Beeld: Selling Sunset