Health

Aha! Om deze redenen hebben we dus áltijd honger

Op sommige momenten hebben we ineens ontzettend veel honger. Herkenbaar? We hebben geen idee waar het vandaan komt en misschien nog wel erger: hoe komen we er vanaf!? Wist je dat je hongerige gevoel soms niet eens ‘echte’ honger is? Het is daarom belangrijk om erachter te komen wat voor soort honger je eigenlijk hebt. Speciaal voor jou hebben wij een lijstje gemaakt met de mogelijke reden achter jouw hongerige gevoel en hoe je er vanaf komt.

Een hongerig gevoel komt in verschillende soorten voor. Wist je dat de meeste oorzaken van een hongerige gevoel eigenlijk tussen je oren zitten? Lees snel verder.

1. Honger wanneer je gelukkig bent
Als jij je goed voelt eet je vaak meer. Je bent bijvoorbeeld met vriendinnen op een feestje en bent gezellig aan het praten. Je scheurt een zak chips open en na een kwartiertje is de zak alweer leeg. Je hebt het niet door als je zo veel eet omdat je het naar je zin hebt. Is dit een beetje herkenbaar voor je? Geen probleem. Het enige wat hierbij belangrijk is om te onthouden is dat je met mate eet.

via GIPHY

2. Honger als je stress hebt
Stress-eten is een veel voorkomend probleem bij meiden. Op stressvolle momenten krijg je een raar gevoel in je maag. Dit gevoel lijkt veel op honger hebben máár dat is het niet. Je bent zenuwachtig en voor je het weet grijp je alweer naar de snacks. Probeer in plaats van het snacken de zenuwen en stress te verminderen door er met iemand erover te praten. Weg met dat hongerige gevoel.

via GIPHY

3. Honger hebben wanneer je eten ontzegt
Jezelf snacks ontzeggen heeft nooit een slecht effect op je eetpatroon. Dit hou je waarschijnlijk maar een paar dagen vol. Voor je het weet zit je winkelmandje vol met ongezonde producten. Jezelf snacks verbieden werkt dus niet. Wees daarom niet te streng voor jezelf. Af en toe een cheat day mag best, denk alleen aan de hoeveelheid.

via GIPHY

5. Honger wanneer jij je verveelt
Is het je ooit opgevallen dat je op dagen waar je minder doet veel meer eet? Wanneer jij je verveelt geeft dat je een onrustig gevoel. Als je onrustig bent geeft je lichaam je een soort gelijke signalen af die je normaal krijgt als je honger hebt. Zo raar is het dus niet als je honger krijgt als je niks aan het doen bent. Om de honger tegen te gaan moet je dingen doen die je niet zo snel vervelen. Zoek bijvoorbeeld een nieuwe hobby of spreek met vriendinnen. Wil je weten hoe je van je slechte gewoontes afkomt? Lees hier een artikel over je vijf slechte gewoontes die je sowieso hebt én hoe je er van af komt. 

via GIPHY

6. Honger wanneer je emotioneel bent
Deze ‘hongersoort’ zit ook tussen je oren, want eigenlijk heb je helemaal geen honger. Niet alleen  de positieve emoties hebben invloed op je eetpatroon, maar ook negatieve emoties zorgen ervoor dat je sneller aan eten denkt. Ben je verdrietig of boos, dan komt het al gauw voor dat je grijpt naar (ongezond) eten, dit komt omdat je van eten een stuk vrolijker wordt. Probeer om iets anders te verzinnen om jezelf op te vrolijken.

via GIPHY

7. Honger wanneer je dorst hebt
Heb je honger terwijl je net hebt gegeten? Dit hongerige gevoel wordt soms verward met dorst. Water drinken is ontzettend belangrijk, dit moet je namelijk de hele dag door doen. Het is belangrijk dat je minimaal anderhalf tot twee liter water drinkt om gehydrateerd te blijven. Het drinken van water geeft een boost aan je stofwisseling, reinigt je lichaam en helpt je om onnodige snacks te laten staan.

via GIPHY

Bron: Livestrong.com, Myfitnesspal.com, Fitnessmagazine.com | Beeld: iStock, Giphy

Must reads 👀