Health

Dit zijn de 8 voordelen van naakt slapen

We weten allemaal dat een goede nachtrust hartstikke gezond is. Dit verbeter je door bijvoorbeeld niet meer te eten na acht uur ‘s avonds en om een paar uur voordat je gaat slapen niet meer naar een beeldscherm te kijken. Bij een heerlijke slaappartij denk je misschien meteen aan al die leuke pyjama’s die je in de kast hebt hangen, maar wist je dat naakt slapen superveel voordelen heeft? We zetten ze allemaal voor je op een rij. We bedoelen trouwens echt poedelnaakt hè ;-). 

Dit zijn de voordelen van naakt slapen

1. Betere nachtrust
Om goed te slapen is het belangrijk dat je lichaamstemperatuur een aantal graden daalt. Midden in de nacht wakker worden, omdat je het te warm hebt, is een veelvoorkomend probleem. Door je pyjama en dikke dekbed houd je alle warmte vast, dus uit met die kleren! Zo word je ‘s nachts niet wakker van de hitte en slaap je door. Dit bevordert weer je nachtrust. Lees dit artikel voor meer slaaptips.

2. Calorieën verbranden
Ons zogenaamde bruine vet reguleert de lichaamswarmte en verbrandt heel wat calorietjes als we het koud hebben. Bibberend in je bed liggen is natuurlijk ook niet de bedoeling, maar een lagere temperatuur van je lichaam betekent wel dat je lichaam meer vet verbrandt.

3. Stralende huid
Als je in de nacht wakker wordt, dan worden de hormonen melatonine (hierdoor val je in slaap) en HGH (groeihormoon) afgebroken. Deze twee hormonen staan ook wel bekend om de anti-veroudering effecten. Als je lichaamstemperatuur daalt, wordt dit weer aangemaakt en herstelt de huid. Jij wordt dus (naakt) wakker met een stralend gezichtje! Niet alleen je gezicht heeft hier baat bij, maar je hele lichaam. Na een hele dag in kleding en sokken te broeien, heeft je body nu eindelijk de mogelijkheid om te ademen. Het is ook goed om bijvoorbeeld af en toe op blote voeten te lopen. Lees hier meer over de vrouwelijke hormonen en het effect op je lichaam.
4. Naakt slapen is goed voor je seksleven
Huid-op-huidcontact met je lover zorgt ervoor dat je het hormoon oxytocine aanmaakt, ook wel het knuffelhormoon genoemd. Het verlaagt ook nog eens stress en de kans op een depressie. Naast al deze dingen is het natuurlijk erg opwindend om elkaar naakt te zien…

5. Ook je immuunsysteem krijgt een boost
Dat fijne knuffelhormoon heeft ook een positief effect op je immuunsysteem. Het verlaagt je bloeddruk en het werkt goed tegen ontstekingen. 

6. Infecties verminderen
Bacteriën zijn dol op warme, vochtige plekken. Jouw synthetische onderbroek is daarom ook een paradijs voor alle bacteriën, waardoor je eerder vatbaar bent voor infecties. Door geen lingerie te dragen als je slaapt, verminder je de kans op infecties daar beneden. Slaap je liever wel met een onderbroek aan? Kies dan voor katoen.

7. Het is lekker makkelijk
Je hoeft eigenlijk nooit meer na te denken over je pyjama en dat scheelt weer tijd. Misschien bespaar je ook nog wat geld als je geen nieuwe pyjama’s meer hoeft te kopen. Daarnaast is het gewoon supermakkelijk en voel je je helemaal vrij.

8. Je voelt je energieker
Als we alle bovenstaande voordelen op een rij zetten, worden we van naakt slapen veel gezonder, energieker en gelukkiger. Als we dan een dagje vrij zijn, neigen we minder snel naar een pyjamadag. Je bent toch al naakt, dus als je opstaat trek je meteen je outfit aan! 

via GIPHY

Bron: Lifehack.org, Dreams.co.uk | Beeld: iStock, Giphy