Direct naar content
Lifestyle

12 makkelijke tips om in 2019 (milieu)bewuster te leven

Redactie
Redactie Leestijd: 4 minuten
Illustratie voor: 12 makkelijke tips om in 2019 (milieu)bewuster te leven
Afbeelding: Black woman with bike typing on the phone in the city. Beautiful woman wearing a gray dress, holding her smartphone and moving around in the city in a eco friendly way. Lifestyle and relax concepts

Afgezaagd maar oh zo waar: we hebben maar één planeet. Daar moeten we super zuinig mee zijn door duurzamer leven. No worries, dat betekent niet je strings inruilen voor een geitenwollen onderbroek. Je hoeft ook niet bang te zijn dat je alleen nog fair trade quinoa mag eten. Girlscene zet de makkelijkste tips op een rijtje, zo werk jij mee aan een betere toekomst. Een betere toekomst voor mensen, dieren, milieu en klimaat. Go you!

  1. Probeer wat vaker na te gaan: ”heb ik dit echt nodig of wil ik dit graag?” Dat zijn namelijk twee totaal verschillende dingen. Misschien heb je al een soortgelijk kledingstuk of vind je het niet helemaal geweldig. Laat het dan liggen. 
     
  2. Houd jij van vlees? Bad news: vlees is namelijk héél slecht voor het milieu. De vleesindustrie stoot jaarlijks 14,5%(!) van alle broeikasgassen uit. Bovendien wordt voor het veevoer veel bos gekapt en water verbruikt. Je hoeft niet direct vegetariër te worden, maar laat vlees iets vaker staan. Introduceer bijvoorbeeld ‘meatless monday’ en wissel lekkere vegetarische recepten af.
     
  3. Nog een voedsel-tip: kook met seizoensgroenten en als het even kan: shop het lokaal. Check het voedingscentrum om te ontdekken welke groenten bij het seizoen horen. Lokaal shoppen houdt in dat je producten koopt die in de buurt worden verbouwd of zelf eens je groente. Verser kan niet!
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    Een bericht gedeeld door locallyseasonal (@locallyseasonal) op

     

  4. Shop wat vaker producten met een keurmerk voor eerlijke handel. Bijna alle producten bestaan in duurzame vorm. Van Fairtrade voedsel tot eerlijke kledingmerken zoals Sissy Boy en WE.
     
  5. Woon je op jezelf? Check dan eens wie jullie energiemaatschappij is (of attendeer je ouders hier op). Overstappen op groene energie is heel makkelijk. Bovendien bieden energiemaatschappijen aantrekkelijke deals als je naar hen overstapt. Zo is overstappen goed voor het milieu en goed voor je portemonnee.
     
  6. Weet jij wat jouw bank doet met jouw (spaar)geld? Waarschijnlijk niet. Google eens naar wat jouw bank doet en bedenk of je het met hun acties eens bent. Geschrokken? Gelukkig zijn er ook eerlijke banken, die wel geven om mens en milieu. Klik hier voor meer informatie over verschillende banken. 
     
  7. Let eens op hoe hoog de verwarming staat. Trek een trui aan als je het koud hebt en zet de verwarming niet hoger dan 19 à 20 graden. Ben je maar even thuis? Dan is het zonde om de verwarming aan te zetten; de ‘opwarmfase’ kost veel energie. Let er ook op dat de verwarming ‘s nachts uit staat. 
     
  8. Nog een huishoudtip: was koud. Normale kleding wordt ook schoon op 20 graden. We raden het wel aan om handdoeken, beddengoed en ondergoed op 60 graden te wassen om bacteriëren te doden.
     
  9. Wegwerp waterflesjes zijn enorm slecht voor het milieu (hallo plastic soep). Investeer daarom in een hervulbare waterfles. Zo verspil jij nooit meer plastic.
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    Een bericht gedeeld door Change Element (@change.element) op

  10. Investeer ook in plastic bakjes. Zo hoef je nooit meer eten weg te gooien (= verspillen). Lunch je restjes de volgende dag of vries het in zodat je op drukke dagen niet meer hoeft te koken. Dubbel handig dus.
     
  11. Gebruik je vaak de scooter of auto? Pak vaker de fiets of reis met het openbaar vervoer. De NS rijdt tegenwoordig al op groene stroom, dus met OV reizen wordt steeds verantwoorder. Kan je echt niet zonder auto? Overweeg dan een abonnement op een car sharing-bedrijf zoals Car2Go. Dit zijn elektrische Smart auto’s à 30 cent per minuut. Minpuntje: momenteel alleen verkrijgbaar in Amsterdam.
  12. Misschien vanzelfsprekend, maar probeer afval te scheiden. Ook dat ene plastic zakje waar jouw koekjes in zitten. Zoek thuis een plekje waar je verschillende bakken neerzet of tassen ophangt om afval te scheiden. Zo maak je scheiden een stuk makkelijker. Nederland is hier nog niet heel streng mee, maar andere landen en steden wel. Zoals San Francisco in Amerika. De stad begon in 2002 met haar ‘zero waste’-plan. Een studie bewees namelijk dat minimaal 90% van het afval op de vuilnisbelten kon worden gerecycled. In 2007 werd al 70% van het afval gerecycled en sinds 2009 zijn inwoners verplicht afval te scheiden. Doen ze dit niet? Dan kost dit tussen $100 en $1000. Go San Francisco!

Nog meer doen voor het milieu? Verdiep je eens in de menstruatiecup.

Bron: mindbodygreen.com, theodysseyonline.com | Beeld: iStock