Lifestyle

Oh no, dit zijn de 6 signalen dat je een narcist date

Spannend, je hebt een date vanavond. Op het eerste gezicht is je afspraakje fantastisch, maar na een tijdje krijg je toch een ongemakkelijk gevoel. Lijkt het allemaal te mooi om waar te zijn? Voel je je absoluut niet goed bij deze persoon? Dan kan het zijn dat je met een narcist te maken hebt en is het uitkijken geblazen. Het zou fijn als je zo iemand meteen herkent (gelijk heel hard weg rennen). Maar hoe kom je hierachter? Check de volgende signalen en jij bent goed voorbereid.

Narcisten als dates, ze komen meer voor dan je denkt. Kijk goed naar hoe de persoon zich gedraagt en wat hij of zij te vertellen heeft. Een relatie met een narcist betekent namelijk vaak dat er geen kans is op verandering. 

Hij heeft het alleen maar over zichzelf.
Een narcist zal proberen om het gesprek altijd over zichzelf te laten gaan en niet te vragen naar jouw leven. In het begin is dit misschien grappig of charmant, maar na een tijdje vraag je je toch af of jij niet interessant genoeg bent. Krijg je dit gevoel? Neem dit dan gelijk serieus. 

via GIPHY

De vlammen spatten ervan af.
Jouw date is ongetwijfeld super charmant en charismatisch. Je voelt je onwijs aangetrokken tot je date en denkt dat dit wel eens jouw droomman zou kunnen zijn. Ze geven je het gevoel dat je speciaal bent, hebben een vlotte babbel en zijn ook nog eens grappig. Maar niets is minder waar. Om zijn eigen honger naar seks, geld of controle te stillen, zal hij er alles aan doen om jou in de zevende hemel te laten wanen. Helaas is dit allemaal voor zijn eigen behoeftes, niet die van jou. 

Jullie relatie gaat snel en is intens.
Als je een relatie aangaat met een narcist gaat alles in een stroomversnelling. Ze maken grote gebaren en zijn gul. Helaas is dit alleen om als een gul persoon over te komen voor de buitenwereld, and they love it. Je krijgt in het begin een overvloed aan dure cadeaus, eet in de duurste restaurants en ze maken valse beloftes. Dit alles om je volledig afhankelijk te maken van ze. Uiteindelijk ben je zo in de watten gelegd dat ze later kunnen zeggen: “Ik heb zoveel voor je gedaan, ondankbaar mens”.

Te mooi om waar te zijn.
Een narcist zal opscheppen over hoe rijk ze zijn en wat voor droomleven ze hebben om je te overtuigen. In veel gevallen klopt er iets niet helemaal. Blijkt het uiteindelijk een knapperd te zijn die nog bij zijn ouders woont. Narcisten zijn erg goed in liegen. Zelfs zo goed, dat ze hun eigen leugens beginnen te geloven. 

Ze kunnen niet tegen kritiek.
Zelf klagen ze voortdurend, maar kritiek ontvangen, ho maar. Een kleine suggestie van een ander is vaak al reden genoeg om een vervelende reactie te krijgen. Ze weten het op een manier om te draaien zodat jij denkt dat je iets fout doet. Voor je het weet sta jij opeens sorry te stamelen voor iets wat de ander verkeerd doet. Ook meningsverschillen vatten ze op als kritiek. Geen discussie mogelijk.

Je begint je slecht te voelen over jezelf.
Het zal niet lang duren voordat jij overal de schuld van krijgt. Hij zal steeds meer de fout bij jou leggen. Het ligt altijd aan de ander, de narcist doet nóóit iets verkeerd. Wat kan je hieraan doen? Met gierende banden wegwezen! Het is erg moeilijk om afstand te nemen als je verliefd bent, maar een narcist zal bijna nooit veranderen. Tenzij hij inziet dat hij problemen heeft en besluit om in therapie te gaan. Reken er maar niet op… Als ze dan toch bij een therapeut terechtkomen, proberen ze vaak de therapeut te manipuleren en kijken op hem of haar neer. Net als bij jou dus.

via GIPHY

Bron: Cosmopolitan.com, Psychologiemagazine.nl | Beeld: iStock