Food

9 dingen die ongezond lijken maar eigenlijk best gezond zijn

Het liefst eten we pizza voor ontbijt, lunchen we met gevulde koeken en dineren we met een zak chips. Right? Helaas houden we ook die killerbody in ons achterhoofd en proberen we de ‘slechte’ producten te beperken. Gelukkig zijn er ook heel veel producten waarvan mensen dénken dat ze slecht zijn, maar eigenlijk best gezond zijn. Hier een lijstje en geloof ons, hier word jij vrolijk van.

1. Pindakaas
Maar in noten zitten toch heel veel calorieën? Klopt. Maar noten bevatten ook heel veel goede vetten. Pindakaas bestaat voor een groot deel uit onverzadigde vetten en dat draagt bij aan de gezondheid van je hartvaten. Elke dag een bammetje pindakaas is dus niets mis mee en vermindert zelfs het risico op een hartaanval.

2. Kaas
Yes, ook kaas hoeven we niet langer te skippen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je bloeddruk daalt door kaas en je gewicht op peil houdt. Kom maar door met die kaasplank!

3. Aardappelen
Dit betekent natuurlijk niet dat een frietje mayo en een zak chips gezond zijn. Maar wat aardappeltjes gebakken in olijfolie passen prima in een gezond eetpatroon. Ze zitten namelijk bommetje vol vitamine C en B6.

pindakaas gezond eten

4. Suiker
Heh, wat? Suikers in bijvoorbeeld snoep blijven natuurlijk hartstikke ongezond, maar suiker uit fruit hoef je absoluut niet te skippen.

5. Koolhydraten
Misschien schrik jij al bij het woord koolhydraten, maar met ‘een paar’ koolhydraten is niets mis. Sterker nog, deze heb je zelfs nodig. Probeer daarom regelmatig meergranen rijst of quinoa te eten. Koolhydraten geven je immuunsysteem een flinke boost en helpen bij je spijsvertering. 

6. Boter
Kies jij voor margarine in plaats van vette (room)boter? Don’t! Kies gewoon voor de ‘vette’ boter, want deze bevat geen transvet in tegenstelling tot margarine. Transvet is namelijk nog slechter voor je dan verzadigd vet.

7. Tosti
Heb jij je ook wel eens afgevraagd of een tosti nou slechter is dan een broodje kaas? Het antwoord: Nee. En zoals je net al hebt gelezen is met een plakje kaas op zijn tijd niets mis. Dus een tosti voor lunch kan echt heel erg goed. 

8. Pizza
Geloof het of niet, maar ook pizza is helemaal niet zo ongezond als iedereen zegt. We hebben het natuurlijk niet over de afhaal pizza met extra kaas. Maak bijvoorbeeld zelf een pizza met een dunne bodem, veel groene en een beetje kaas. Dit is een prima avondmaal. Of kies bijvoorbeeld voor de speciale pizza’s met groentenbodems uit de supermarkt, zoals die van Magioni.

8. Sladressing
Er wordt ons regelmatig verteld dat we de sladressing het beste kunnen skippen. Maar hey, droge blaadjes sla, daar genieten we ook niet echt van. Toch? Ga daarom voor een plantaardige olie als dressing. Bijvoorbeeld zonnebloemolie. olijfolie of druivenpitolie.

9. Popcorn
Heb je de hele dag al zin in een zak chips, maar probeer je een beetje op te letten op wat je in je mond stopt? Popcorn is de oplossing. Ga wel voor de zoute variant, in zo’n bakje zitten namelijk maar dertig calorieën.

Beeld: iStock, Unsplash