News

Breaking: vandaag grote staking in het openbaar vervoer

Reis je vandaag met het openbaar vervoer naar je werk, een vriendin of misschien richting je tentamen? Oei! Dan raden we je aan om van te voren je reis goed te plannen. Grote kans dat jij namelijk vandaag moeilijk of zelfs niet op je plaats van bestemming komt, of misschien wel helemaal niet. Vandaag vindt er namelijk een grote staking plaats in verschillende delen van het land, lees hier of ze bij jou in de buurt ook staken.

Staking openbaar vervoer
Vanaf vandaag light het openbaar op veel plekken in Nederland plat. Door heel Nederland rijden verschillende vervoerders voor de komende 72(!) uur niet. Het gaat dus om een staking van maar liefst drie dagen. Dat is lekker gepland als jij vandaag of morgen een tentamen moet maken… Niet alle maatschappijen doen mee aan de staking. Het gaat hierbij om vijf vervoerders: Connexion, Arriva, Keolis, Qbuzz, EBS. De vervoerders raden reizigers aan om de website en sociale media in de gaten te houden voor updates.

De reden
Waarom de medewerkers van treinen en bussen staken is door een conflict over de werkdruk en lonen van mensen die werkzaam zijn in het openbaar vervoer. Chauffeurs willen namelijk een extra pauze wanneer ze langer dan 6,5 werken, maar tot op heden is dit niet doorgevoerd. Daarnaast moeten de werknemers haasten om op tijd te komen, doordat de rooster te krap gepland zijn.

Tentamens
Veel scholieren en studenten hebben last van de staking. Veel jongeren rijden namelijk met het openbaar vervoer naar school. Helemaal nu het einde van het schooljaar in zicht is en de laatste tentamens worden afgenomen is dit voor studenten een héle slechte timing…

Bron: NRC, 9292 | Beeld: iStock

Must reads 👀