Food

Dit zijn de tekenen dat jij lactose-intolerant bent

Heb jij al tijden last van een opgezette buik, is het gevoel van een opgeblazen buik niet meer weg te denken of skip jij regelmatig een gezellige avondje omdat je buikkrampen de overhand nemen. Zonde! Misschien heb jij wel een lactose-intolerantie en daar is (gelukkig) gewoon iets aan te doen. Kom er nu achter of jij lactose-intolerant bent.

1. Je hebt last van krampen
Heb jij regelmatig last van krampen en is je ontlasting anders dan normaal? Er bestaat een kans dat jouw lichaam lactose niet goed verteert en jij dus lactose-intolerant bent. Loop er niet langer mee rond en laat het checken bij de dokter.

2. Je hebt het gevoel dat er een ballon in je buik zit
Is je buik opgezet of heb jij juist alleen het gevoel dat je met een immense belly rondloopt? Ook dit is een verschijnsel dat vaak voorkomt bij iemand met een lactose-intolerantie. Blijf hier dus niet mee rondlopen.

3. Je hebt niet altijd trek
Hoewel je normaal gesproken niet kunt stoppen met eten en bekend staat als het meisje met een tweede maag, heb je nu soms niet meer zoveel trek. Huh? Daar gaat iets mis. Bij een lactose-intolerantie ontstaan er maag- en darmklachten en dit heeft weer invloed op je eetlust. De verminderde eetlust leidt misschien wel aan gewichtsverlies of een tekort aan voedingsstoffen in je lichaam. Bij twijfel altijd even langs de huisarts gaan dus.

Heb jij een lactose-intolerantie? No worries! Er zijn tegenwoordig genoeg alternatieven op de markt. Het enige wat jij vanaf nu skipt zijn producten met melkzuren (lactose). Check dus altijd de ingrediƫntenlijst op een verpakking. Soja is een hele goede vervanger, waarbij je meestal net zoveel eiwitten en calcium binnenkrijgt als bij gewone koemelk.

Beeld: iStock