Lifestyle

Deze Netflix documentaires moet je kijken als je gezonder wilt leven

Als je bezig bent met afvallen en let op wat je eet en drinkt wil je je daar natuurlijk goed in verdiepen. Naast het lezen van al die etiketten op verpakkingen heb je waarschijnlijk geen zin om ook nog eens hele boeken te lezen over gezond eten. Gelukkig bestaan er ook een aantal documentaires over gezond eten en leven. Deze staan allemaal op Netflix en zijn heel interessant om lekker op de bank te kijken op je vrije avond. Dit zijn ze:

1. Food choices
In deze documentaire gaat Michal Siewierski op onderzoek uit naar het wereldwijde eetpatroon van de mens. In zijn drie jarige reis laat hij zien dat wat je eet, invloed heeft op je gezondheid en zelfs de klimaatverandering. Er komen in deze documentaire wel 28 (!) experts aan het woord.

2. What the health
Geloof me. Na het kijken van de documentaire heb jij even geen zin meer in vlees. En dan niet door nare beelden over de vleesindustrie, maar door de harde waarheid over de gevolgen voor de wereld en vooral voor de gezondheid van de mens. Deze eye-opener moét iedereen een keer gezien hebben.

3. Fat, sick & nearly dead (2)
In deze documentaire gaat de te zware Joe zijn levensstijl helemaal omgooien. Hij gaat naar Amerika, het land van het eten, en volgt daar een veertig dagen sapjes dieet. Daarnaast gaat hij ook op zoek naar antwoorden op zijn voedsel gerelateerde vragen. Hij komt vrachtwagenchauffeur Phil tegen die ook overgewicht heeft en samen doen ze er alles aan om af te vallen. Deze documentaire kijk je met tranen in je ogen. Er is zelfs een tweede deel van gemaakt. 

4. The truth about alcohol
We weten allemaal dat alcohol slecht voor je is, maar waarom eigenlijk? Wat is er zo slecht aan en wat zijn de gevolgen voor je lichaam? In deze documentaire gaat dokter Javid Abdelmoneim daar achteraan.

5. Take your pills
Het is een trend om als atleet, student, sporter op hoog niveau en anders, pillen te nemen om beter te presenteren. En dan vooral de pil Adderall is erg gebruikelijk in Amerika. Maar waarom? In deze documentaire verdiepen ze zich daar helemaal in.

6. Live and let live
Deze documentaire is een onderzoek naar de relatie tussen mensen en dieren en waarom mensen veganistisch worden. Tegenwoordig overwegen steeds meer mensen om geen dierlijke producten meer te gebruiken. Zes mensen, waaronder een slager en een chefkok, vertellen hun mening hierover in deze documentaire.

7. From fat to finish line
Twaalf te zware mannen en vrouwen spreken af om 225 kilo af te vallen én een estafetteloop van ruim 300 km te doen en veranderen hun hele leven. Ze komen met elkaar in contact via online media en worden een geweldig team. Na het kijken van deze documentaire spring jij (met kippenvel) van de bank af richting de sportschool. 

8. Betting on zero
In deze documentaire volgt Ted Braun de man Bill Ackman die een miljard dollar opzij zet voor zijn missie om Herbalife te ontmaskeren als het grootste piramidespel in de geschiedenis. Herbalife is een Amerikaans bedrijf dat voedingsproducten verkoopt, gericht op onder andere gewichtsverlies. Dit doet het bedrijf met een multi-level marketing-methoden. Samen willen ze dit tegenhouden. 

9. Forks over knives
Met de titel van deze documentaire bedoelen ze eigenlijk ‘Wil je liever je eetpatroon veranderen met een vork of laat je je liever met een mes opereren?’. Veel mensen volgen verschillende diëten, maar hebben deze wel effect? In deze documentaire volgen ze een aantal patiënten  (waarvan sommige echt een hele verzameling medicijnen innemen) die overstappen naar een dieet helemaal gebaseerd op planten. De resultaten zijn verbazingwekkend! Sommige patiënten  stoppen zelfs helemaal met hun medicatie.

10. Cowspiracy
Deze documentaire gaat over de invloed van de veehouderij op het milieu en hoe milieuorganisaties daarmee omgaan. Je zult wel denken, weer zo een traumatiserende documentaire over koeien die worden afgeslacht, maar deze documentaire draait niet per se om het dierenleed. Het is meer een zoektocht naar oplossingen voor milieu gerelateerde problemen, zoals klimaat en voedselverspilling. Hierdoor is het een stuk minder heftig om naar te kijken.

11. Global waste: the scandal of food waste
Wil jij alles weten over voedselverspilling? Dan moet jij deze documentaire zeker gezien hebben. In deze documentaire verteld Tristram Stuart (activist tegen voedselverspilling) zijn verhaal over het verspillen van eten tegen de hele wereld. Hij laat dit zien door een aantal voorbeelden, zoals door naar een Franse supermarkt te gaan en te laten zien wat ze daar allemaal weggooien. 

Bron: Flair.be, Documentairenet.nl | Beeld: iStock