Lifestyle

Zó vind jij binnen no-time een studentenkamer

Je middelbare school diploma is in the pocket en dan is het tijd voor een nieuw avontuur. Een nieuwe opleiding, nieuwe mensen en misschien wel een nieuwe woonplaats. Als je op kamers gaat wonen, moet er wel het één en ander geregeld worden. Meubels, inschrijven bij de gemeente en überhaupt een kamer regelen. Hoe kun je dat eigenlijk het beste aanpakken? Wij zetten het voor jou op een rijtje. 

1. Begin op tijd
Je kunt niet vroeg genoeg beginnen. De meesten beginnen met het zoeken van een kamer als de eindexamenuitslag bekend is. Dat is prima, maar dan is de concurrentie moordend. Als je net daarvoor al begint, ben je een stapje voor op de rest en dat is alleen maar voordelig. 

2. Je eigen netwerk
Met de kennissen om je heen, kun je al een eindje komen. Ken je mensen die ook studeren in de stad waar jij naartoe gaat? Laat anderen weten dat je een kamer zoekt en vraag of ze hun ogen en oren open willen houden voor eventuele tips. Misschien krijg je via via iets geregeld en dat zou ideaal zijn. 

3. Social media
Er bestaan verschillende groepen op social media die kamers aanbieden. Zoek bijvoorbeeld op Facebook op ‘kamer Amsterdam’ en dan verschijnen er verschillende groepen waar je lid van kunt worden. Hier worden regelmatig kamers aangeboden waarop je kunt reageren. 

4. Websites
Er bestaan verschillende websites speciaal voor studentenkamers. Een aantal kosten wel geld, maar dan heb je ook ruime keuze om te reageren. Kamernet, Kamertje.nl en zelfs Markplaats bieden genoeg kamers aan. 

kamerzoektocht tips

5. Organisaties
In elke studentenstad zitten woningcorporaties die studentenkamers aanbieden. Deze organisaties hebben ook huizen in bezit en kunnen helpen met de zoektocht naar een kamer. Vaak is dit goed geregeld, dus het zeker een tip om deze organisaties op te zoeken. Lees hier tips hoe jij je kamer (budget) kunt inrichten. 

6. Studentenvereniging
Vaak hebben studentenverenigingen ook huizen in de stad. Het is hartstikke leuk om lid te zijn van een studentenvereniging. Je leert een hoop mensen kennen en er bestaat een kans dat je er een kamer aan overhoudt. Dat noemen ze ook wel een win-winsituatie.

7. Anti-kraak
In steden staan vaak gebouwen die onbewoond zijn. Om dit tegen te gaan, worden deze huizen verhuurd tegen een lage prijs. Dat wordt anti-kraak genoemd en is aantrekkelijk voor studenten. Het nadeel is dat je geen huurrechten hebt en de kans aanwezig is dat je kort van te voren te horen kunt krijgen dat je weg moet. Dan moet je dus snel op zoek naar iets nieuws. Google maar eens naar anti-kraak woningen in jouw toekomstige stad en wie weet zit er iets voor je tussen. 

8. Hang briefjes op
Het klinkt misschien oubollig, maar het zou zomaar de gouden tip voor jou kunnen opleveren. In supermarkten, scholen en bibliotheken komen genoeg mensen, dus misschien heb je er wat aan. Niet geschoten is altijd mis zullen we maar zeggen. 

9. Kamer in omgeving
Je wil natuurlijk het liefste een kamer in de stad waar je studeert, maar soms valt de zoektocht naar een kamer vies tegen. Dat is geen ramp, want er zijn genoeg studenten die op kamers wonen in een plaats in de buurt. Dat is goedkoper en met het openbaar vervoer is het vaak goed te bereiken. 

10. Ben niet te kritisch
Als het maar niet lukt om een geschikte kamer te vinden, is het verstandig om je lijstje met eisen iets korter te maken. Neem genoegen met een iets kleinere kamer dan je eigenlijk zou willen. Het is een goed begin en dan kun je vanuit die kamer eventueel verder zoeken naar een andere kamer. Heb je toevallig nog tips nodig hoe je als student het beste kunt sparen? lees dan dit artikel.  

Beeld: Unsplash | Bron: studned.nl, amsterdamstudentenstad.nl

 

Lees ook: De mooiste verlichting met de Lampenlicht kortingscode

Must reads 👀