Food

Bewezen: je wordt dommer van suiker

Suiker is altijd een populair onderwerp van gesprek. Het wekt ziektes op en het is niet goed voor de lijn. Dat heb je vast weleens gehoord, maar nu komen wetenschappers ermee dat je dommer wordt van suiker. De grote vraag is of we dit wel kunnen geloven. Lees snel verder om antwoord te krijgen op deze brandende vraag. Uh hallo, je gaat ons toch zeker niet vertellen dat we de snoeptrommel voortaan dicht moeten laten?!

Onderzoekers van de University of California Los Angeles hebben een onderzoek uitgevoerd met ratten waaruit ze een bijzondere conclusie trekken. Zij beweren dat suiker je dommer maakt. Huh, wat?! Dat vraagt om verdere uitleg.

De wetenschappers hadden een groep ratten een bepaalde route aangeleerd. Vervolgens kregen de ratten een dieet van fructosesuiker. Wat denk je? Deze ratten hadden meer moeite om zich de route te herinneren dan de ratten zonder het suikerdieet. Hmm… Dat klinkt niet zo goed, maar mogen we dit wel geloven? Wij zijn daar nog niet zo zeker van. Als een paar ratten een beetje de weg kwijt zijn, betekent dat nog niet dat mensen er dommer van worden… We sluiten natuurlijk niet uit dat het wel iets met elkaar te maken kan hebben. 

maakt suiker dom?Maar wat doet suiker wel met je lichaam? 

Verhoogt alertheid
Het is wel bewezen dat suiker in je bloed je alertheid verhoogt. Suiker is dus echt niet alleen maar slecht voor je. Het zorgt ervoor dat je kunt denken en bewegen.

Wordt opgeslagen als vet
Te veel suiker kan wel slecht zijn, omdat dit wordt opgeslagen als vet in je lichaam. Hmm… Dat is dan weer jammer. Wist je dat er voedingsmiddelen bestaan die vet verbranden? Lees hier welke dat zijn. 

Het werkt verslavend
Een stofje in suiker zorgt ervoor dat het een verslavende werking heeft. Hier krijg je een prettig gevoel van en daardoor wil je nóg meer suiker eten. Het is echt niet gelogen als mensen zeggen dat ze verslaafd zijn aan suiker. 

Het tast je gebit aan
Veel suiker is niet goed voor je tanden. De bacteriën in je mond zetten suikers om in zuren en die kunnen je tandglazuur aantasten. Als die zuren niet goed verwerkt kunnen worden, ontstaan gaatjes. Een tip is om niet meer dan vier tot zeven keer per dag iets met suiker te eten of drinken. 

Als je van zoetigheid houdt, kun je het beste suikers eten die in groenten, fruit en zuivelproducten zitten. Dit zijn natuurlijke suikers en geen ‘neppe suikers’ die een fabrikant aan zijn product heeft toegevoegd. Denk je dat je teveel suiker eet? Lees dan dit artikel

Beeld: iStock | Bron: nu.nl, AD.nl, diabetesfonds.nl