Lifestyle

Bewezen: je scoort extra goed op examens als het slecht weer is

Lange picknicks in het park en spontane stranddagen; de afgelopen maand hebben we al mogen genieten van wat prachtige dagen. Althans, als je vrij was. Nu het kwik weer wat gedaald is en we ijverig binnen moeten zwoegen aan de belangrijkste toetsen van je schoolcarrière, wijst een onderzoek uit dat je ook nog eens minder goed scoort tijdens warme dagen… Winning!

Op examens wil je natuurlijk zo hoog mogelijk scoren. Maar het warme weer maakt dat een stuk lastiger. Er is namelijk een verband tussen warm weer en de schoolresulaten van studenten. Dat heeft een onderzoek van Harvard, UCLA en Georgia State University uitgewezen. Voor het onderzoek vergeleken ze de examenresultaten van tien miljoen huidige Amerikaanse leerlingen van de middelbare school met die van studenten van de afgelopen dertien jaar. Daarbij keken ze ook naar de buitentemperatuur. Wat blijkt? Als de temperaturen omhoog gaan, gaan de cijfers omlaag. 

Hittegolf
Leerlingen die examen deden tijdens een hittegolf, scoorden minder goed op hun examens. De resultaten worden slechter wanneer het warmer is dan 21 graden. Is het warmer dan 31 graden tijdens je examens? Dan heb je pas echt pech, volgens het onderzoek worden de resultaten dan nóg slechter. 

Makkelijk afgeleid
Hoe het kan dat de resultaten slechter worden met mooi weer? Door de hitte kun je je minder goed concentreren en raak je sneller afgeleid. Bovendien ben je sneller geneigd om tóch even de zon in te gaan, terwijl je die tijd ook had kunnen besteden aan het leren van je examens.

Beeld: iStock