Lifestyle

Met deze 13 tips bespaar je makkelijk je geld

Wil jij volgend jaar met je vriendinnen naar Ibiza, dan moet je toch echt alvast beginnen met sparen. Met alleen een bijbaantje in het weekend, schiet je niet veel op als je blijft shoppen. Het is belangrijk om echt op je geld te letten en die paar schoenen die je eigenlijk deze maand wil kopen toch even uit je hoofd zetten. Dit zijn 13 tips om je geld te sparen voor een leuk doel.

1. Werken bij een uitzendbureau
Naast je vaste baan in de supermarkt of in een kledingwinkel, is het ook heel leuk om bij een horeca uitzendbureau te werken. Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende uitzendbureaus waarbij je als student naast je vaste baan bij evenementen kunt werken. Vraag in je omgeving of iemand een uitzendbureau in de buurt kent, of zoek op internet voor uitzendbureaus in je omgeving. Zo kun je makkelijk na schooltijd of op feestdagen een paar uurtjes extra werken en dat geld opzijzetten om te sparen.

2. Kleedgeld doel stellen
Schrijf elke keer wanneer je een kledingstuk koopt op hoeveel het heeft gekost. Reken uit hoeveel je per maand hebt uitgegeven aan kleding. Doe dit een paar maanden en bereken daarna je gemiddelde uit per maand. Stel voor jezelf een maximum in dat net iets onder je gemiddelde zit. Zo heb je voor jezelf een doel gesteld en zorg je ervoor dat je geen onnodige kleding gaat kopen. 

3. United Wardrobe
Een andere manier om snel geld te verdienen is om je oude kleding te verkopen. Via de app United Wardrobe verkoop je heel makkelijk je oude kleding. Je hoeft alleen maar een foto van het kledingstuk erop te posten en erbij te zetten hoeveel geld je ervoor wilt krijgen. Als het kledingstuk verkocht is, stuur je hem op. En voilà. Je oude kledingstuk krijgt een tweede leven én jij hebt weer wat bij verdiend.

4. Oppassen
Een ander leuk bijbaantje is om op te passen. Vraag in je buurt rond of ouders nog een oppas zoeken. In het winkelcentrum of buurthuis hangen vaak prikborden waar je een briefje kan ophangen. Hang daar een briefje op met je gegevens en wie weet word je dan wel gebeld.

5. Zelf lunch maken
Elke dag een broodje op school halen of even langs de supermarkt in je pauze, het is makkelijk en snel gedaan maar het kost je heel wat geld. Je kunt heel simpel zelf thuis je lunch maken. In plaats van een boterham met chocopasta kun je ook een gezonde wrap met feta maken. Je lunch ‘preppen‘ is een makkelijke manier om voor een aantal dagen lunch te maken.

6. Luxe gewoontes opgeven
Iedereen heeft wel een gewoonte dat eigenlijk een luxe is. Je nagels, wimpers of wenkbrauwen elke maand laten doen, naar de zonnebank gaan of elke vrijdagavond uit eten. Veel van deze gewoontes zijn vaak overbodig en kun je beter een keertje overslaan als je echt wilt sparen.

7. Acties in de gaten houden
De acties in de supermarkt zijn erg verleidelijk en kun je beter voorbij lopen, maar de acties van zegels of kortingsbonnen kunnen juist heel handig zijn. Hou kortingscodes in de gaten en abonneer je op de actie-mails van verschillende winkels waar jij veel komt. Zo ben je altijd op de hoogte van de laatste aanbiedingen.

8. Koop kleding in de sale
Als je een winkel binnenloopt zie je meestal gelijk al die mooie shirtjes die je wilt gaan passen, maar als je echt geld wilt besparen moet je even iets doorlopen naar de sale afdeling. Je vindt daar vaak genoeg nog leuke topjes voor een leuk prijsje! Ook is het handig om rekening te houden met seizoen sales. Koop bijvoorbeeld in de zomer je winterjas in de sale voor de aankomende winter en andersom. 

9. Maak een spaarpotje

Je denkt vast wel: een spaarpot is toch vet ouderwets? Maar een potje waar je wekelijks wat geld in gooit voor een mooi doel is eigenlijk heel handig. In plaats van een roze porseleinen spaarvarken kun je ook een leuke mason jar gebruiken en deze leuk decoreren. Schrijf op de pot waar het geld voor is, zo zie je steeds je doel wanneer je er wat geld in gooit en geeft het je weer een goed gevoel. Slim idee, toch?

10. Klantenkaarten
Heb jij geen zin om steeds als je gaat shoppen al die klantenkaarten in je portemonnee mee te slepen? Er zijn hele handige apps waarmee je al je pasjes op je telefoon hebt staan en zo hoef je ze alleen nog maar op je telefoon te laten scannen bij de kassa. Bijvoorbeeld deze app die gratis is en verkrijgbaar voor iOS en Android. Zo vergeet je nooit om je punten te sparen voor leuke aanbiedingen of cadeautjes.

11. Koop geen onnodige schoolspullen
Aan het begin van het schooljaar krijg je meestal een lijst met spullen die je voor school moet kopen. Veel van deze spullen heb je wel nodig, maar er staan er vaak ook een aantal spullen tussen die je helemaal niet gaat gebruiken. Vraag eerst eens aan iemand uit een klas hoger wat ze echt nodig hadden en wat niet. Want waarom zou je vier notitieboeken kopen als je het ook in je laptop kan zetten? 

12. Koop huismerk producten
Gebruik jij altijd de duurste shampoo en haal jij alleen je make-up er af met producten van één bepaald merk? Probeer dan eens om een product van een huismerk te gebruiken. Deze producten hoeven niet altijd slechter te zijn en schelen je heel wat geld.

13. Neem op stap je eigen eten en drinken mee
Neem tijdens het shoppen of als je een dagje weggaat je eigen eten en drinken mee. Eten en drinken in de stad of op pretparken zijn altijd mega duur. Als je je eigen eten en drinken meeneemt, scheelt dit je een heel hoop geld én hoef je ook niet in die lange rij te staan. 😉

Bron: Newsmonkey.be, Fastweb.com | Beeld: iStock, Weheartit