Lifestyle

9 voor- én nadelen van het stoppen met de pil

Veel meiden overwegen om te stoppen met de pil. Zo zijn sommige meiden aangekomen sinds het slikken van de pil, vergeet de ander regelmatig een pil waardoor het niet meer betrouwbaar is en overweegt iemand anders het door de hoeveelheid hormonen in de anticonceptiepil. Wij zetten de voor- en nadelen met het stoppen van de pil voor je op een rijtje.

De voordelen

♥ Je libido vliegt omhoog
Uit onderzoek blijkt dat bij veel vrouwen het libido daalt door het gebruik van de anticonceptiepil. Is dit bij jou ook het geval? Dan is het zéker een groot voordeel van het stoppen met de pil. En dat is niet alleen een voordeel voor jou ;-).

♥ Je hoeft niet meer aan de pil te denken
Nam jij je pil altijd ‘s ochtends of ‘s avonds? Niet vergeten natuurlijk! Misschien vanzelfsprekend, maar wanneer je gaat stoppen met de pil hoef je natuurlijk ook niet meer elke dag aan dat pilletje te denken. Geen stress meer wanneer je ‘m ‘s ochtends bent vergeten en weet dat je ‘s avonds laat pas weer thuis bent. Pfieuw!

♥ Je valt af
Overweeg jij ook om te stoppen met de pil? Bijwerkingen zijn niet altijd fijn, maar deze zeker wel. Misschien is het jezelf ook wel opgevallen dat je sinds het slikken van de pil een klein beetje bent aangekomen. Wanneer je stopt met de pil, gaan deze kilo(otjes) er dan meestal ook weer af. Jippie!

♥ Je bent korter ongesteld
Misschien ben je op aanraden van je moeder of huisarts jaren geleden aan de pil gegaan. Niet per se om beschermd te zijn tegen een zwangerschap, maar omdat je hierdoor minder heftig ongesteld bent. Wanneer je de pil gaat skippen wordt je menstruatie heftiger, máár dus oo korter. Dat is toch een bijkomend voordeel, niet?

De nadelen

♥ Je kunt last krijgen van hoofdpijn
Ga jij stoppen met de pil? Bijwerkingen die het stoppen van de pil met zich mee kunnen brengen is bijvoorbeeld last krijgen van hoofdpijn. Zodra de hormonale situatie in je lichaam weer op orde is verdwijnen deze klachten gelukkig weer vanzelf. Had je juist altijd hoofdpijn tijdens het slikken van de pil? Dan kan het juist zo zijn dat dit verdwijnt doordat de kunstmatige hormonen uit de pil je hormoonbalans juist altijd verstoorden.

♥ Puistjes komen terug
Niet alleen zorgt de pil voor een regelmatige en minder heftige ongesteldheid, ook zou het werken tegen puistjes en/of acne. Is jouw huid een stuk rustiger geworden sinds je de pil slikt? Dan bestaat er een kans wanneer jij stopt met de pil de onzuiverheden ook weer terug komen.

♥ Je gewicht schommelt
Iedereen reageert anders op de pil. De ene komt een beetje aan in gewicht de ander niet. Dit geldt ook wanneer je stopt met de pil. Bij de één ‘vliegen’ de kilo’s eraf de ander komt er misschien zelfs een beetje van aan. Je gewicht kan dus een beetje schommelen wanneer je net bent gestopt met de pil, maar het levert geen grote veranderingen op.

♥ Je menstruatie kan onregelmatig worden
Door je pilstrip weet je precies wanneer je ongesteld wordt omdat dit kunstmatig geregeld wordt door werkzame stoffen in de anticonceptiepil. Wanneer je stopt met het gebruik hiervan kan je menstruatie onregelmatig worden. Zeker de eerste maanden hoef je niet gelijk een regelmatige menstruatie te verwachten.

♥ Je bent niet meer beschermd tegen een zwangerschap
Uiteraard niet geheel onbelangrijk: je bent natuurlijk niet meer bescherm tegen een zwangerschap. Zorg er daarom altijd voor dat je veilig seks hebt en kies een ander voorbehoedsmiddel zoals een (koper)spiraaltje of gebruik een condoom.

Beeld: iStock | Bron: womenshealthmag, cosmopolitan.com, dailymail

Must reads 👀