Lifestyle

Studenten in spé opgelet: dit mag je echt niet vergeten

Zit jij in je examenjaar en ga je volgend jaar starten als student? Dat is hartstikke leuk, maar er zijn wel een paar dingen die je niet over het hoofd mag zien. Wat dacht je van een lening afsluiten, een kamer zoeken, laptop aanschaffen en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Nog genoeg te regelen dus. Lees dit artikel en je weet precies wat je nog moet regelen, voordat jouw studentenleven kan beginnen. 

1. DigiD is erg belangrijk
Waarschijnlijk heb je je al ingeschreven voor een studie. Hier heb je al je DigiD moeten gebruiken en dat gaat nog wel een paar keer gebeuren. Zorg dat je je inloggegevens hiervan paraat hebt. Oh ja, misschien ook wel handig: laat deze gegevens niet slingeren. 

2. Kamer
Ga je ver van huis studeren? Dan is het handig om een kamer te regelen. Dat is natuurlijk hartstikke spannend, maar zeker iets wat je mee wil maken. Er zijn genoeg websites die kamers aanbieden. Bepaal voor jezelf of je in een studentenhuis wil wonen of toch liever op jezelf in bijvoorbeeld in studio. Kamernet en Kamertje zijn websites waar je kamers in Nederland kunt vinden. Ga je studeren aan een universiteit of hogeschool? De kans is groot dat zij ook kamers aanbieden. Lees hier wat je allemaal nodig hebt als je op kamers gaat wonen. 

3. Lening afsluiten
Via Duo kun je een lening afsluiten. Dat is wel handig om je studie en alle kosten er omheen te betalen. Je bepaalt zelf hoeveel je maandelijks wil lenen en dit kun je ook op elk moment veranderen. Houd wel in je achterhoofd dat je dit bedrag na je studie met rente terug moet betalen. Geld lenen kost geld. 

4. Laptop
Als je gaat studeren, dan is een laptop noodzakelijk. Vaak krijg je vanuit je opleiding een advies welke laptops geschikt zijn. Het is natuurlijk slim om dit advies op te volgen. Kijk bij Coolblue, Mediamarkt en Bol.com. Gegarandeerd dat er iets leuks voor je bij zit. Tip: houd acties in de gaten. Meestal zijn er leuke aanbiedingen speciaal voor studenten. 

studeren5. Sparen
Als student groeit het geld niet op je rug. Dat wist je waarschijnlijk al, dus reden genoeg om nu alvast te sparen. Collegegeld, kamerhuur, uitgaansleven, schoolspullen. Alles moet betaald worden. Je hebt inderdaad een lening, maar toch is het fijn om vast iets achter de hand te hebben. Profiteer van je vrije tijd na je examens en ga lekker centjes verdienen. Lees hier de beste tips om geld te besparen. 

6. Studenten-OV
Als je elke week naar je kamertje moet reizen of elke dag in de bus zit naar school, wil je dat het gratis is. Gelukkig is dat ook zo! Je moet het alleen zelf regelen. Wil je het studentenreisproduct aanvragen? Klik dan hier. Je hoeft alleen maar de stappen te volgen. Zo gepiept dus. 

7. Boeken aanschaffen
Als het goed is krijg je een veel te lange lijst met boeken die je aan moet schaffen. Wij geven een gouden tip: doe dat vooral niet. Wees niet te fanatiek en wacht tot de eerste colleges. Vaak is een oudere versie ook prima of is het boek niet eens nodig. Dat is gunstig voor je portemonnee. 

8. De introductie
Wil je je studententijd goed beginnen? Dan moet je zeker naar de introductieweek gaan. Iedereen komt daar met hetzelfde doel: nieuwe vrienden maken. Niets is fijner dan naar je eerste college gaan en alvast een paar mensen kennen. 

Beeld: iStock | Bron: duo.nl, studenten.net

 

Lees ook: NHA kortingscode: studeren met 100% slaaggarantie!