Lifestyle

Narcisme en social media, dit is er aan de hand

We zijn allemaal dol op Instagram en het delen van mooie plaatjes. Het liefst een kiekje die perfect bij onze feed past, zodat alles één mooi geheel wordt. Het streven naar perfectie is normaal en menselijk, maar sommige meiden onder ons slaan wel eens door op social media. En soms gaat dat weleens te ver, zó ver dat het zelfs een tikkeltje narcistisch wordt.

Narcisme wat is dat eigenlijk?
Narcisten vinden zichzelf geweldig. Ze zijn egocentrisch en dominant, daar is het eigenlijk wel mee gezegd. Ze plaatsen zichzelf op nummer één en kunnen zich moeilijk inleven in anderen. Je kunt het ook wel een ‘ziekelijke liefde voor zichzelf’ noemen. Social media zoals Facebook en Instagram zijn een grote ‘helpende’ hand bij het tonen van dit gedrag. Je deelt momenten uit je eigen leven en probeert hier waarschijnlijk mee te pronken, zodat mensen in jou geïnteresseerd raken en gaan liken. Alles voor de aandacht zullen we maar zeggen. Deze likes geven je alleen maar een beter gevoel over jezelf. Het kan iets onschuldigs zijn, want iedereen is wel eens trots op haar eigen foto’s op Instagram! Maar je kunt ook doorslaan in je trots. Dat zijn narcisten.

Een generatie van het té veel delen
Iedereen kent wel de papa’s en (vooral) mama’s die maar al te graag álles van hun kleine spruit willen delen. Super schattig natuurlijk, maar dit leidt vaak tot ergernis van iedereen die niks met kinderen heeft. Toch slaan zij hier vaak in door en wordt het delen van de foto’s en de (soms) overdreven captions eronder een dagelijkse klus. Alles voor de likes. Als je naar jezelf kijkt wil je waarschijnlijk ook altijd de leuke dingen delen en laten zien hoe leuk jouw feestje van afgelopen weekend was. #guilty Maar daarna komt er een foto van je outfit, de make-up look en nóg een party foto. Er wordt alles aan gedaan om tot in detail te delen hoe leuk je het hebt gehad. Alles draait om jou en dat is het fijne van social media, je hebt een nog groter bereik voor alles dat jij aan de buitenwereld wilt laten zien. Daarom zijn narcisten zo dol op social media. Nu zeggen we ook niet dat iedereen die gebruik maakt van bijvoorbeeld Instagram een narcist is, want iedereen houdt van een beetje aandacht voor haar eigen gemaakte foto’s! Maar er is een grens. 😉

Let op: narcisten ontstaan niet dóór social media, maar social media is wel een groot hulpmiddel voor ze tegenwoordig.

Het is oké, maar met mate
In dit tijdperk van Facebook, Instagram, Snapchat en Twitter zijn we ons er meer dan ooit van bewust dat er een heleboel mensen in ons midden zijn die hun ogen gericht hebben op aandacht. Waarschijnlijk zijn we het zelf ook een klein beetje en dat is ook geen issue. We vinden het allemaal tof als onze foto’s veel geliket worden. En een beetje trots op een foto die veel likes heeft gekregen mag je best wel zijn, werkt toch gewoon goed voor je zelfvertrouwen?! 😉 Bedenk wel dat wanneer jij het meisje bent die alles voor aandacht doet en vooral zichzelf het belangrijkste vindt, dit niet de goede kant op gaat. Even aan de bel trekken dus!

Wil je meer informatie over narcisme, dan kun je in dit artikel terecht. En als je gewoon lekker door wilt gaan met foto’s delen op Instagram, dan is dit artikel misschien handig.

Bron: Glamour, Your Tango, Quest | Beeld: Pixabay

 

Lees ook: Voor dé blikvanger in je woonkamer: Photogifts kortingscode