Lifestyle

18 herkenbare dingen tijdens Koningsdag die iedereen meemaakt

Zodra de straten oranje kleuren weet je hoe laat het is, het is Koningsdag! We vieren feest ter ere van onze koning Willem-Alexander. Dit betekent dat ons land weer in het teken staat van gezellige vrijmarkten, buurtfeesten en grote festivals in bijna elke provincie. Er is altijd wel wat te doen met Koningsdag en elk jaar maak jij dezelfde typische dingen mee, die alleen op Koningsdag voorbijkomen. Girlscene heeft 18 herkenbare gedachtes en gebeurtenissen verzamelt en op een rijtje gezet.

1. Wat gaat het weer doen. Fingers crossed dat het vandaag droog blijft, want regen maakt deze feestelijke dag zoveel minder leuk.

2. Oranje kledingcrisis. Wat je aan gaat doen met koningsdag is elk jaar weer een serieus issue. Je hoopt dat het droog blijft en het weer een redelijke temperatuur heeft. Zo kun je misschien wel je favoriete oranje jurkje aan, die je met opzet voor Koningsdag in huis hebt gehaald.

3. Heb je wel genoeg oranje accessoires? Een kleine paniekaanval, want je hebt helemaal niet genoeg oranje spulletjes om je outfit aan te kleden. Snel app je vriendinnen of zei nog iets kwijt kunnen van oranje armbandjes, schmink of gekke brillen.

4. Met wie ga je Koningsdag vieren? Dit is de grote vraag, wie gaan met jou feest vieren van ’s ochtends tot ’s avonds laat. Ga je op pad met één goede vriendin of misschien wel de hele groep.

5. Staat de vrijmarkt of een feest op de planning? Elke keer is het weer een dilemma. Kies je voor een groot festival in een van de grote steden of kies je voor de vrijmarkten in de buurt. Meestal zijn we altijd wel in voor een leuk feestje, maar alles op deze dag is zo leuk en gezellig dat we gewoon geen keuze kunnen maken.

6. Je hebt al een kater en de dag is nog niet eens begonnen. Wie heeft er ook bedacht dat we de nacht voor Koningsdag ook feest kunnen vieren? Koningsnacht is altijd leuk om alvast in de stemming te komen, maar zorgt ook voor een katertje de volgende dag.

7. Je loopt er niet bepaald charmant bij. Het is de enige dag van het jaar (buiten carnaval) dat iedereen als oranje debielen over straat kan lopen. Je haalt alles wat ook maar een beetje oranje is uit de kast en voegt het aan je outfit toe.

8. Je móét die oranje opblaaskroon scoren. Zonder deze kroon is Koningsdag niet compleet.

9. Je krijgt altijd schmink op je gezicht. Of je het nu wilt of niet, je komt áltijd thuis met een rood-wit-blauw vlaggetje op je gezicht, arm of nek.

10. Je komt altijd mensen tegen (die je misschien niet wilt zien). Of je het nou wilt of niet, met Koningsdag kom jij altijd wel een paar bekende gezichten tegen. Vorig jaar zag je nog je crush van de brugklas. Awkward!

11. Rommelmarkten zijn niks voor jou. Je vraagt je elk jaar weer af waarom mensen een oude versleten knuffel proberen te verkopen.

12. WhatsAppjes komen nóóit aan. We leven in anno 2018 en nog altijd loopt het dataverkeer compleet vast op Koningsdag. Alsof er normaal gesproken niet zoveel mensen op hun telefoon zitten in Nederland?! Erg irritant.

13. Je bent altijd wel een vriendin kwijt. Zodra je een bekende tegen bent gekomen, blijf je niet altijd bij de groep. Wat resulteert in een grote zoektocht naar je vrienden, zonder telefonisch contact. Want 4G werkt niet zoals het zou moeten, zoals we in het bovenstaande puntje ook al zeiden.

14. Je geeft altijd veel geld uit. Een drankje hier, een drankje daar en ook nog even langs de markt. Hier blijft je altijd wel iets aan de vingers plakken.

15. Grabbelen in de grabbelton. Koningsdag is niet compleet zonder een keer grabbelen in de grabbelton. Als kind deed je dit al, het is een soort traditie geworden.

16. Slecht eten typeert Koningsdag. Op deze dag eet jij er onregelmatig en ongezond. Een snackje terwijl je over de markt loopt, poffertjes op het plein en een lekker broodje frikandel op het feestje. En ’s avonds? Waarschijnlijk pizza of patat.

17. Je staat altijd vast in het verkeer. Met de fiets, het ov of met de auto, je staat altijd in de (oranje) file. Heel Nederland lijkt wel buiten te zijn.

18. Je fiets vinden is best moeilijk. Als je besluit dat het genoeg is geweest en je klaar bent met feesten, is het vinden van je fiets een hels karwei. Toen je je fiets parkeerde was hij nog toegankelijk. Een paar uur later moet je door een doolhof van fietsen heen om die van jou te vinden.

Moet je nog een beetje ingelezen worden over Koningsdag? Dan is dit artikel misschien wel interessant! En als je niet genoeg hebt aan deze herkenbare dingen, dan vind je hier nog meer dingen waaraan je moet denken met Koningsdag.

Beeld: iStock