News

Slapend leren? Dat kan volgens dit onderzoek

Slimmer worden terwijl je heerlijk op je kussen ligt te slapen. Het klinkt als de natte droom van iedere student. Toch kan die droom héél binnenkort werkelijkheid worden als we naar dit onderzoek kijken. Slaap lekker… Zzzz

Lerend slapen
Je moet nog wat woordjes leren voor Frans, wat Engelse grammatica in je hoofd stampen én drie hoofdstukken geschiedenis samenvatten. En ondertussen tikt de klok maar door. Dat wordt een nachtje doorhalen… Maar volgens een Nederlands onderzoek is er een makkelijkere manier om te leren: gewoon tijdens je slaap!

Als we slapen is ons brein bezig om alle informatie van die dag te verwerken en een plekje te geven. Bij een onderzoek in ons eigen kikkerlandje hebben onderzoekers getest of dit niet ingezet kan worden bij het leren. Je zou dan niet alleen de informatie van die dag verwerken, maar ook je herinneringen van die dag versterken. 

Onderzoek
Tijdens het onderzoek werd aan een aantal personen gevraagd of ze 120 Deense woordjes wilden leren. Toen zij ‘s avonds gingen slapen werden er 60 woorden zachtjes op de achtergrond afgespeeld. Toen de proefpersonen de volgende ochtend een test moesten maken werd al snel duidelijk dat de woordjes die ‘s nachts te horen waren geweest, béter scoorden tijdens de test.

Gooi nu niet halsoverkop al je samenvattingen in de prullenbak, want leren tijdens je slaap blijft een ingewikkeld proces. De timing van je slaap en de informatie die je wil leren moet namelijk heel precies worden verwerkt. Voor nu moet je dus gewoon nog even aan de bak en flink blokken tussen boeken. Lekker old skool. 😉

Bron: Zita | Beeld: iStock