Lifestyle

Aan deze 5 signalen merk jij dat je te veel suiker eet

Suiker hier, suiker daar: in bijna ieder product zit wel suiker verwerkt. Grote hoeveelheden suiker zijn helaas erg slecht voor je gezondheid. Gelukkig waarschuwt je lichaam je als je te veel suiker binnenkrijgt. Wij vertellen je wat die waarschuwingen kunnen zijn. Het is goed om wat meer stil te staan bij je suikerinname, al valt het natuurlijk niet te voorkomen dát je af en toe suiker eet.

Donuts, snoep, blikjes frisdrank, het smaakt allemaal zó goed, maar tegelijkertijd is het ook zó slecht. Zelfs een verse smoothie bevat veel suikers… Pfff, denk je dat je gezond bezig bent, is het alsnog niet goed. Geen suiker meer eten is onmogelijk, maar je suikerinname verminderen is helemaal geen slecht idee. Te veel suiker in je lichaam kan namelijk zorgen voor een slechtwerkend immuunsysteem en kan ervoor zorgen dat je hormonen uit balans raken. Daarnaast wordt je bloedsuikerspiegel in de war geschopt.

via GIPHY

♥ Je hebt veel behoefte aan zoetigheid
Je lichaam komt in een soort van vicieuze cirkel terecht. Hoe meer suiker je dagelijks eet, des te meer zin je hebt in suiker. Je smaakpapillen hebben zich aangepast aan je suikerinname, dus daarom hebben ze ook veel meer behoefte aan nog meer suiker.

♥ Je voelt je traag
Suikers geven je energie, dat is waar. Maar wat veel mensen niet weten is dat die energie maar voor korte duur is. Energie is het meest stabiel wanneer je bloedsuikerspiegel ook stabiel is. Als je te veel suikers binnenkrijgt, krijg je even een boost van energie. Daarna kak je helaas weer in. Dat is de reden dat je weer behoefte hebt aan wat zoetigs. Suiker is dus eigenlijk te vergelijken met een soort van drugs: na de piek volgt een daling.

♥ Je hebt een slechte huid
Je voeding heeft ontzettend veel te maken met de conditie van je huid. Je kunt nog zoveel middeltjes op je gezicht smeren, maar als je slecht blijft eten ga je waarschijnlijk geen verbetering zien. Het enige wat je wél gaat zien zijn puistjes die opeens tevoorschijn komen. Daarbij komt het vaak voor dat de huid veel droger wordt met schilfertjes. En als je je dan afvraagt waar dat door komt, dan moet je misschien gaan letten op je suikerinname.

♥ Je bent veel humeuriger dan anders
Nadat je suiker hebt gehad voel je je heel goed, maar op het moment dat je inkakt doet dat ook weinig goeds voor je humeur. Je wordt een stuk humeuriger en hebt veel meer last van stemmingswisselingen op het moment dat je geen suiker binnenkrijgt.

♥ Je bent aangekomen
Je blijft maar eten en eten, maar eigenlijk voel je je helemaal niet voller. Je hebt honger en als het aan jou ligt kun je nog wel veel meer op. Dat komt doordat suiker helemaal niet vult. Het bevat geen eiwitten of vezels, dus het is ver van vullend. Als je hersenen genoeg suiker binnen hebben gekregen om te functioneren, wordt de rest automatisch opgeslagen als vet. Dus, suikers maken je dikker.

Natuurlijk is het helemaal niet erg om af en toe wat lekkers te snoepen. Zorg er alleen wel voor dat je dit met mate doet. Misschien is het ook een idee om eens wat vaker naar de etiketten te kijken van de producten die je koopt in de winkel. Je zult versteld staan van de hoeveelheid suikers die producten bevatten.

Bronnen: optimalegezondheid.com, self.com,  | Beeld: iStock