Lifestyle

11 manieren waarop jij véél geld kunt besparen (zonder veel moeite)

Dat nieuwe paar schoenen wat je laatst in de etalage zag staan? Die moet je hebben. Toch? We willen vaak zoveel doen en aanschaffen, maar helaas staat daar meestal een behoorlijk prijskaartje tegenover. En dan ben je ook nog eens student. Je doet je best om elke maand rond te komen en hoopt hier en daar nog een zakcentje over te houden. Dit zijn manieren waarop je een hoop geld kunt besparen. Waarschijnlijk had jij hier nog niet over nagedacht.

1 Let op bij het kiezen van een zorgverzekering. Alsof studeren nog niet duur genoeg is, moet je ook nog eens vanaf je achttiende je eigen zorgverzekering betalen. Gelukkig hebben veel verzekeraars een zorgverzekering voor studenten. Bij sommige verzekeraars kun je uit verschillende data kiezen waarop de premie wordt afgeschreven. Tip: doe dit na het ontvangen van je zorgtoeslag of de dag nadat je studiefinanciering is gestort. 

2. Plan een dag waarop je gaat shoppen. Spreek met jezelf één dag in de week – of beter nog: in de maand – af waarop je mag gaan winkelen. Zo voorkom je impulsieve bezoekjes aan de stad.

3. Maak een boodschappenlijstje als je naar de supermarkt gaat. Je voorkomt hiermee het kopen van dingen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Je werkt je lijstje af en dan kun je weer gaan. 

4 Val niet voor alle deals in de supermarkt. Vaak zijn al die deals namelijk helemaal niet zo geweldig als ze lijken. ‘Nu voor maar 1 euro’. Ja super, als de oorspronkelijke prijs 1,10 euro is. Laat je niet neppen, dus (;

5. Zet elke maand spaargeld opzij. Plan in dat er automatisch een vast bedrag naar de spaarrekening wordt gestort. Echt, plan het in. Je kunt wel blijven zeggen dat je dat geld uit jezelf apart zet, maar uiteindelijk gebeurt dat toch niet.

6. Neem je eigen lunch mee. Ja, die panini’s uit de oven ruiken ver-ruk-ke-lijk, dat weten we. Toch is het verstandig om je eigen lunch voor te bereiden en mee te nemen. Je weet precies wat je eet en het bespaart je een hoop geld.

7. Stel een limiet voor jezelf. Spreek met jezelf een bedrag af dat je mag uitgeven per week. Je bent zo veel meer bewust van je uitgaven en op lange termijn raak je er zelfs aan gewend. De kunst is dan om echt niet over dat bedrag heen te komen, maar dat heeft wat zelfbeheersing nodig. Heb je echt een gat in je hand en kun je dit niet? Vraag dan of je vriendin je bankpas bij zich kan houden. 

8. Geef wat dure gewoontes op. Naar de zonnebank gaan is heel erg leuk, net zoals het eten in restaurants, maar is het echt nodig? Natuurlijk kun je jezelf af en toe verwennen, maar dit hoeft geen gewoonte te zijn. Als je het geld echt nodig hebt moet je gewoon prioriteiten stellen voor jezelf.

9. Ga prijzen vergelijken. Misschien lijkt dit heel veel werk en wil je niet worden gezien als een koopjesgek, maar het vergelijken van prijzen is soms gewoon wel verstandig. Vaak is het namelijk zo dat exact hetzelfde product bij de ene winkel veel duurder is dan bij de andere. Dat zou zonde zijn, toch?

10. Koop je kleding in de sale. Het is volkomen begrijpelijk dat je die ene mooie top het liefst gelijk van de paspop trekt. Maar hoe vaak is het voorgekomen dat je de volle pot hebt betaald voor een item en vervolgens hing ‘ie bij de sale-items? Te vaak, inderdaad. Probeer je enthousiasme dus heel even weg te drukken en wacht tot het iets goedkoper is geworden.

Dit artikel is een samenwerking.

Beeld: iStock