Lifestyle

7 feitjes over vliegtuigvoedsel die jij nog niet wist (en niet WIL weten)

Niemand is er fan van, kant-en-klare maaltijden die het vliegtuigpersoneel rondbrengt in hun volgeladen karretje. Oftewel: vliegtuigvoedsel. Alleen al bij het lezen van het woord trekken wij al een vies gezicht. Bij elke vlucht bieden vliegtuigmaatschappijen wel iets van eten aan, al is het een Snickers. Maar de echte maaltijden, die wat je gratis krijgt, komen bij de lange vluchten aan bod. Voor de liefhebbers heeft Girlscene een aantal feitjes over het eten tijdens een vlucht op een rijtje gezet.

Feitje #1: miljarden industrie
Je gelooft het of niet, maar de catering in een vliegtuig is dus een miljarden industrie. Bizar! Er wordt verwacht dat dit alleen maar verder groeit. De schatting voor 2021 zit al op zo’n 18 miljard dollar, niet zo weinig dus. Misschien een carrière switch? 😉

Feitje #2: rare smaak
Omg! Het is dus niet gek dat wij vliegtuigvoedsel niet altijd even lekker vinden. Het ligt niet aan het eten, maar aan jezelf. Doordat je in de lucht zit, verandert je smaak. Je verliest zo’n 30% van je smaak en dat is best veel. Dit komt door de luchtvochtigheid en de lage luchtdruk. De catering moet het eten dus vaak testen op smaak. Tijd voor een testvlucht ;-).

Feitje #3: wat een oudje
Catering aan boord van een vliegtuig is al bijna 100 jaar oud. Het eerste eten werd in 1919 aangeboden tijdens de vlucht van Londen naar Parijs. Wij zijn best wel benieuwd hoe het eten 100 jaar geleden smaakte.

Feitje #4: voedselverspilling in de lucht
Wat zonde, als er vertraging optreedt kan het eten dus de prullenbak in. Het gebeurt wel eens vaker dat vliegtuigen oponthoud hebben. Dit kan vaak oplopen tot zo’n zes tot acht uur. Als dit het geval is, wordt het eten dat aan boord was gebracht weer uit het vliegtuig gehaald. Dit doen ze om de voedselveiligheid en kwaliteit van het eten hoog te houden. Ook worden alle maaltijden die niet genuttigd zijn, na de vlucht weggegooid. Hopelijk wordt hier in de toekomst een betere oplossing voor gevonden.

Feitje #5: menu verandering
Het vernieuwen van een menu neemt ongeveer 6 tot 12 maanden in beslag. Zo hebben ze voldoende tijd om jouw eten te testen en de beste ingrediënten in huis te halen voor de beste prijs. Het kan zo zijn dat er vier keer in het jaar een verandering in het menu plaatsvindt. Je kunt wel nagaan hoeveel tijd hierin gaat zitten.

Feitje #6: eet voldoende
Het is niet de bedoeling dat je honger hebt tijdens de vlucht. Het kan ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel te laag wordt. Je voelt je dan trillerig en zwak, en dat wil je niet tijdens een vlucht van negen uur. Het is trouwens ook niet helemaal goed voor je jetlag. Zorg er dus voor dat de vliegtuigmaaltijden in je maag belanden. Kies het lekkerste gerechtje uit en in het ergste geval neem je iets te eten van het vliegveld mee.

Feitje #7: Heel. Veel. Calorieën.
Helaas meiden, tijdens het vliegen naar een mooie bestemming komt er ook wat minder leuks om de hoek kijken. Je krijgt tijdens het eten in het vliegtuig meer calorieën binnen dan normaal. In de maaltijden zit een hoger percentage zout en suiker, omdat het eten anders niet lekker smaakt boven de wolken. En zeg nou eerlijk, tijdens jouw filmmarathon in het vliegtuig eet je gemakkelijk een zak chips leeg #guilty.

Heb jij binnenkort een lange vlucht? Dan is dit artikel misschien wel handig. En als je nog tips nodig hebt voor het inpakken van je handbagage, moet je dit artikel eens checken!

Bron: The Daily Mail, Flightcentre, Cosmopolitan | Beeld: iStock