Lifestyle

Deze 5 slechte gewoontes heb jij sowieso (en zó kom je er van af)

We zijn het er allemaal wel over eens: gewoonten zijn moeilijk te veranderen. Maar soms moeten we onze vaste riedeltjes echt even aan gaan passen. Zeker als het slechte gewoonten zijn die invloed hebben op ons dagelijks leven. Te weinig water drinken, nagelbijten en te weinig slaap pakken: het kost zoveel moeite om er mee te stoppen. Maar stoppen hoef je niet alleen te doen, want wij helpen je een handje. Met de volgende tips kom jij makkelijk van je (slechte) gewoontes af.

1. Teveel zitten
Een hele lange tijd achter elkaar zittend op je achterwerk doorbrengen is niet goed voor je. Dat weten we allemaal wel, maar helaas valt zitten bijna niet te vermijden. Zeker niet als je een kantoorbaantje hebt of hele dagen op school doorbrengt. Zitten is onvermijdelijk, maar toch moeten we er wat aan veranderen omdat het ongezond is. Maar hoe? Zet een melding op je telefoon, die om de 30 of 60 minuten afgaat. Loop even een rondje en zorg ervoor dat je je lichaam goed uitstrekt. Je lichaam neemt even een andere houding aan en dat is een stuk beter voor je gezondheid.

2. Onbewust blijven eten
We hebben voedsel nodig, dat is iets wat zeker is. Maar eten als je geen honger hebt is overbodig. Je loopt het risico om aan te komen en zelfs gezondheidsproblemen te krijgen. Onbewust eten komt vaak door de emotie die je voelt. Ben je verdrietig, gestrest of voel je je eenzaam? Dikke kans dat jij de eerste zak chips die je tegenkomt opentrekt. Maar je kunt jezelf hiervan weerhouden.

Probeer erachter te komen waardoor je opeens zin hebt in eten. Last van een bepaalde emotie? Dan is dat waarschijnlijk de oorzaak. Probeer op te lossen waardoor jij je zo voelt en probeer met je emotie om te gaan. Last van stress? Dan kun je in dit artikel lezen wat je kunt doen om het te verminderen.

3. Op je nagels bijten
Niet iedereen bijt op zijn/haar nagels, maar er zijn wel veel mensen die dit doen. Ze hebben zichzelf aangeleerd om bij stressvolle situaties (of gewoon altijd) op hun nagels te bijten. Het enige wat je eraan overhoudt zijn lelijke nagels en mensen die zich waarschijnlijk aan je storen, dus genoeg redenen om ermee te stoppen. De oplossing is om iets nieuws te bedenken. Bedenk iets anders wat je kunt gaan doen als je je gestrest voelt of als je je verveelt. Denk bijvoorbeeld aan een stressbal, kauwgum, op je handen zitten of iets anders (gezonds) eten. 

4. Niet genoeg slapen
Nachtrust is super belangrijk, maar een extra aflevering van onze favo-serie krijgt toch vaak voorrang. Resultaat: te weinig slaap. Slaaptekort is erg slecht voor je gezondheid. Je hebt weinig energie, het is slecht voor je huid, je kunt er zelfs dikker van worden en het kan je zelfs fataal worden. Al met al: slaap is van levensbelang.

Het is allereerst een goed idee om koffie voor het slapen gaan over te slaan. In koffie zit veel cafeïne, waardoor je wakkerder wordt. Daarnaast is het verstandig om je telefoon een uur voor het slapen gaan weg te leggen. Lees een boek of doe wat anders, maar houdt je telefoontje of laptop lekker ver weg. 

via GIPHY

5. Te weinig water drinken
Op een of andere manier krijgen we het bijna allemaal voor elkaar om te weinig water te drinken. Het is niet eens vies, want eigenlijk zit er niet eens echt een smaak aan. We moeten onszelf aan gaan leren om meer water binnen te krijgen. Het is goed voor je huid, je vochtbalans, het is een boost voor je brein en er zijn nog veel meer dingen waar water goed voor is. Pak daarom een flesje water en hou die altijd bij je. Als je het flesje met eigen ogen ziet staan, word je eerder getriggerd om er ook daadwerkelijk uit te drinken. Je kunt beter voor een grote fles kiezen, want die hoeft ook minder vaak te worden gevuld.

Bronnen: sheknows.com, yourtango.com, cosmopolitan.com | Beeld: iStock

Must reads 👀