Lifestyle

5 redenen waarom huilen goed voor je is

Huil jij ook bij elke emotionele scene van een film? Wij namelijk wel. Wat betreft huilen zijn wij echt een emotioneel hoopje ellende en kunnen we onze tranen nauwelijks bedwingen. Het is totaal niet erg om te huilen. Wie denkt dat huilen voor watjes is, heeft het mis. Er zijn heel veel redenen waarom huilen eigenlijk heel goed voor je is. Girlscene vertelt het jullie.

Op z’n tijd je tranen laten gaan is helemaal niet erg. In tegendeel zelfs, het voelt heerlijk om even flink te huilen en alle emoties eruit te gooien. Na een flinke huilbui voel je je vaak stukken beter en kun je er weer even tegen aan. Maar waarom huilen we nu eigenlijk? En waarom is huilen eigenlijk best goed voor je?

Wat is huilen eigenlijk?
Huilen is super menselijk, maar ook best wel raar. Op een moment van verdriet, angst of woede gebeurt het al gauw dat je moet huilen. Er komt water uit onze ogen gelopen… wait what? Als je er zo over nadenkt, blijft het dus maar een raar geval. Water uit je ogen. Het is normaal dat met vocht je ogen vochtig gehouden worden. Op het moment dat je ogen het vocht flink verdubbelen, door bijvoorbeeld verdriet, stromen er tranen over je wangen.

Doordat je huilt voel je een enorme ontlading. Je laat je emoties even de vrije loop en dat voelt goed (uiteindelijk). Bij het huilen komt het stofje ‘endorfinen’ vrij. Dit zijn hormonen die er dus voor zorgen dat de ‘pijn in ons hoofd’ wordt verzacht. Een soort van pijnstiller dus!

5 redenen waarom huilen goed voor je is:

#1 Huilen brengt je dichter bij elkaar
Soms heb je gewoon even de aandacht en bezorgdheid van een vriendin nodig. Zodra je ziet dat een vriendin moet huilen, ga je er meteen op af. Meestal voor een dikke knuffel, dat is precies waarom je vriendin waarschijnlijk haar tranen liet gaan. Hier was gewoon even behoefte aan en daarvoor zijn vriendinnen.

#2 Tranen doden bacteriën
Onze zoute tranen werken als een soort afweersysteem. Het helpt onze ogen schoon te houden en beschermt ze tegen bacteriën. Super handig dus.

#3 Huilen geeft je minder stress
Als je moet huilen neemt dit meteen de stress mee naar buiten. Je tranen verwijderen in principe de stofjes die ervoor zorgen dat je stress ervaart. Heb je stress voor een toets die eraan komt, gewoon even een potje huilen 😉

#4 Door te huilen voel je je beter
Als je huilt nemen je tranen, zoals bij het puntje hierboven verteld werd, de stress mee naar buiten. Dit zorgt er gelijk voor dat jij je enorm opgelucht voelt en tot rust komt. Het is een hele ontlading en na zo’n huilbui voel jij je stukken beter. 

#5 Je laat zien dat je sterk bent.
Je moet sterk zijn om je kwetsbaar op te durven stellen. Dus zodra jij huilt, betekent dit ook dat je hiervoor heel veel moed bij elkaar hebt verzameld om die tranen te laten rollen. Soms is het gewoon even nodig om te huilen, daar is niks zwaks aan.

Bron: 1000 Awesome Things, NPO3FM, Cosmopolitan | Beeld: iStock