Lifestyle

Examenstress, zo ga je hiermee om!

Examens… Als je er al aan denkt krijg je spontaan paniekaanvallen. Iedereen heeft er wel een grote hekel aan en stelt het liefst alles uit tot het laatste moment. Om de paniek te verminderen moet je hier dus al een einde aan moeten maken. Op tijd beginnen is the key to succes. Naast op tijd beginnen met leren zijn er veel meer manieren die jou helpen om de stress te verminderen. Girlscene zet ze voor je op een rijtje en hoopt je hiermee gerust te stellen ;-).

Het is normaal dat bij het denken aan de examens je hart sneller gaat kloppen. Niet omdat je er zo verliefd op bent, maar doordat je het spannend vindt. De spanning die je voelt is vooral gezonde spanning. Niks mis met gezonde spanning. Het kan ook zo zijn dat voor sommigen van jullie deze spanning negatieve gevolgen hebben. Jouw gezonde spanning is nu veranderd in stress. Om deze stress te verminderen tijdens de examens, gaan wij jou helpen.

Dreams do come true
Examens zijn belangrijk en je wilt graag slagen, dat is duidelijk. Maar er zijn ook andere belangrijke dingen in het leven. Is het examen minder goed gegaan dan gehoopt, helaas pindakaas dan. Als het goed is heb jij meer dan je best gedaan en dat is soms nog wel belangrijker. Als je een doel voor ogen hebt, komt het altijd goed. En denk maar zo, werkgevers kijken later echt niet alleen naar cijfers. Maak je zelf niet gek en doe je uiterste best, zo bereik je de meeste dingen.

But first: sleep
Probeer elke nacht acht uur slaap te pakken. Je lichaam heeft voldoende slaap nodig om goed te kunnen functioneren. Vooral als je een toets hebt, moet die bovenkamer helemaal uitgerust zijn. Het is dus echt belangrijk dat je op tijd stopt met leren en er geen nachtwerk van maakt.

Slow progress is better than no progress
Er is één ding van levensbelang: houd je aan de planning (in hoeverre dit mogelijk is). Doe je dit niet, dan zorg je waarschijnlijk alleen maar voor nog meer stress. Neem tijdens het leren ook voldoende pauzes, 24/7 leren is totaal nutteloos. Is planningen maken niet zo jouw ding, vraag dan aan iemand uit je omgeving om te helpen. Dit is een voorbeeld van een goed avondschema:
17.00-18.00: leren
18.00-19.00: eten
19.00-20.30: leren
20.30-21.00: Instagram checken
21.00-22.00: leren
22.00-23.00: een aflevering kijken van je favoriete serie
23.00-07.00: slapen  

Good vibes only
Door aan alle positieve dingen in je leven te denken, helpt dit om de negatieve gedachten te overmeesteren. Je voelt je er automatisch happy door en merkt dat leren ook een stuk makkelijker maakt. Het is een leuk idee om alle positieve gebeurtenissen en gedachten op te schrijven in een notitieboekje of op een los blaadje. De losse blaadjes kun je in een memory jar stoppen, zo heb je een potje vol geluksmomentjes.

Stay focused
Raak niet afgeleid door je vriendinnen. Je zult vaak het leerproces met elkaar bespreken. Dit is niet verkeerd om te doen, maar raak er niet afgeleid door. Het kan zijn dat jouw beste vriendin al een stuk verder is met leren dan dat jij bent. Herinner jezelf eraan dat iedereen op een ander tempo leert. Houd het tempo aan dat bij je past, dan komt alles goed.

Bron: Examenoverzicht, Studentminds | Beeld: iStock