Lifestyle

3 manieren waarop je een discussie kunt stoppen voordat het uit de hand loopt

Tegenwoordig kunnen mensen het bijna niet meer uitstaan als je ergens anders over denkt dan zij. Je mening is voor je gevoel niks meer waard, want wat jij zegt ‘slaat toch nergens op’ of ‘is gewoon niet zo’. Maar voordat je een scène begint te schoppen om je gelijk te krijgen, moet je je even bedenken of het de discussie wel waard is. Is dat niet zo? Dan zijn dit 3 manieren waarop je de discussie nu nog kunt stoppen.

De één is beter in het voeren van een discussie dan de ander, maar over het algemeen blijven we na een discussie allemaal een beetje zitten met een rotgevoel. En als die discussie dan ook nog eens met je familie of je lover is, dan kan het al helemaal lastig zijn. Maar hoe houd je het toch nog leuk? En hoe verminder je de ernst van de zaak?

1. Neem even een korte pauze
Natuurlijk is het logisch dat je midden in een discussie meer argumenten wilt geven om je gelijk te krijgen. Al is het soms zo dat je je zo kunt opfokken, dat je in the heat of the moment iets zegt wat je achteraf beter niet had kunnen zeggen. Neem daarom tijdens de discussie een korte pauze. Door de oplopende emoties kun je er zomaar wat uitfloepen en waarschijnlijk maakt dat de situatie helemaal niet beter.

Doe een stapje terug en neem een momentje voor jezelf. Wanneer je bent afgekoeld kun je weer proberen om je boodschap op een rustige en normale manier over te brengen. En weet: je even terugtrekken is absoluut geen teken van zwakheid.
2. Probeer iets te vinden waar je het wel mee eens bent
Oké, we weten dat dit heel lastig kan zijn, maar het helpt om op een of andere manier alsnog iets te vinden waar jullie allebei hetzelfde over denken. Of geef degene met wie je de discussie voert in ieder geval het gevoel dat je zijn kant van het verhaal een beetje begrijpt. Je maakt de discussie op deze manier wat minder heftig. Reageer bijvoorbeeld op een argument met: “Ik snap dat je zo denkt, maar…” en ga vervolgens weer verder met wat je duidelijk probeert te maken. Dat klinkt namelijk al een stuk redelijker dan “Nee, dit slaat echt nergens op.”

3. Zorg ervoor dat jouw mening ook goed wordt gehoord
Deze stap vult stap twee eigenlijk aan. Je hebt het onmogelijke al gedaan, namelijk: een punt gevonden waar je het een beetje mee eens bent. Je liet merken dat je hun mening gedeeltelijk begrijpt en haalde daar dus een klein herkenningspuntje uit. Nu is het aan jou de taak om subtiel weg te nemen dat je het met de andere persoon eens bent en je eigen mening er tegenover te zetten. Je moet namelijk wel eerlijk blijven en het niet zomaar je eigen mening veranderen om een verdere discussie te voorkomen. Je kunt nu op een beleefde manier zeggen op welke punten jij er anders over denkt en onderbouwen waarom dat zo is.

Of deze 3 tips altijd werken? Nee, dat is niet zo. Het kan altijd zo zijn dat de persoon met wie je de discussie voert zo fel en overtuigd is dat je er op geen enkele manier tussen komt. Of jullie meningen liggen bijvoorbeeld zo erg uit elkaar dat je op geen enkele manier begrip op kunt brengen voor hoe de ander erover denkt. Maar deze drie stappen kunnen er wel voor helpen dat discussies over het algemeen minder snel uit de hand lopen. Discussies zijn nooit leuk, dus je kunt in ieder geval je best doen om het zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Bronnen: yourtango.com, realsimple.com, mentalhelp.net | Beeld: iStock