Lifestyle

Woon jij nog thuis? Dan komen deze momenten je vast wel bekend voor

Op jezelf wonen of nog bij je ouders wonen zijn twee heel verschillende dingen. Bij je ouders wonen is bijvoorbeeld erg fijn omdat je geen huur hoeft te betalen, geen boodschappen hoeft te doen en je hebt altijd gezelschap om je heen. Op jezelf wonen zorgt ervoor dat je meer verantwoordelijkheid krijgt maar daarmee ook meer vrijheid. Wij hebben in dit artikel wat herkenbare momenten op een rijtje gezet voor als je nog thuis woont bij je ouders.

Geen extra kosten
Doordat je bij je ouders woont hoef jij dus geen huur te betalen en de boodschappen worden door je vader of moeder gehaald. Je houdt hierdoor veel meer geld over voor andere dingen en als je een bijbaantje hebt kan je zelfs gaan sparen voor het moment dat je wel op jezelf gaat wonen.

Gezelschap
Je wordt wakker in het weekend en gaat aan de ontbijttafel zitten. Er is altijd wel iemand beneden die een boek aan het lezen is of een ei aan het bakken is. Ontzettend gezellig, want je bent nooit alleen in huis. Heb je ruzie met je vrienden? Je hebt altijd je ouders en broertje/zusje nog om je hart te luchten.

Avondeten
Na een lange schooldag kom je thuis en ben je blij dat je even kan rusten en niks hoeft te doen. Je gaat op de bank zitten met een romantische komedie en zet je verstand op nul. Ben jij even blij dat je moeder het eten nog voor je kookt. Dit is een ander verhaal als je op jezelf woont. Dan moet je na een lange schooldag nog boodschappen doen, koken en afruimen.

Schoonmaak
Is het huis een enorme rotzooi? Niet getreurd, je ouders zijn er altijd om de boel op te ruimen. Het huis is immers van je ouders, dus zij voelen zich verantwoordelijk. Als jij aanbiedt om mee te helpen willen ze dat ook liever niet, omdat zij beter weten waar alles staat. Wanneer je op jezelf woont merk je snel genoeg dat jij je eigen troep moet opruimen.

Weinig vrijheid
Doordat je nog bij je ouders woont heb je veel minder vrijheid. Je moet altijd vertellen hoelaat je thuis komt van het stappen, er mogen niet te veel mensen over de vloer komen en de boel moet netjes blijven. En niet te vergeten: denk aan de buren! Soms heb je zin om eens even flink hard te zingen, maar dat kan je niet maken net als het draaien van keiharde muziek.

Regels
Wanneer je nog thuis woont zijn er toch een aantal regels waar jij je altijd aan moet houden. Je moet altijd mee naar verjaardagen van familie, je moet zeggen waar je naartoe gaat als je het huis verlaat, er zijn bepaalde tijden waarop je thuis moet zijn en je kan niet ineens rond etenstijd weg. Als je op jezelf gaat wonen bepaal jij je eigen regels en je hebt daardoor veel meer vrijheid.

Discussies
Je woont met je ouders en broertje/zusje onder een dak en dat zorgt af en toe voor de nodige ergernissen of discussies. Je ouders zijn het niet eens met iets wat jij wilt doen of er ontstaan ergernissen in de keuken.

Weinig privacy
Nog een struggle die veel mensen hebben als ze nog thuis wonen is dat je weinig privacy hebt. Heb jij een vriendje? Je kan niet zomaar alles doen als je ouders thuis zijn. Of nou ja, het kan wel maar je wilt natuurlijk niet dat je ouders ineens binnenkomen. Heeft je beste vriendin het een en ander meegemaakt op liefdesgebied? Hier kan je ook niet zomaar open en bloot over gaan praten als je weet dat je ouders binnen kunnen komen en alles kunnen horen.

Dagjes uit
Een van de gezellige voordelen aan het thuis wonen is dat je af en toe een dagje uit gaat met het gezin. Een dagje shoppen in Arnhem of een gezellige wandeling in het bos? Je ziet je familie hierdoor ook veel vaker dan wanneer je op jezelf woont. In de meeste gevallen gaan studenten in het weekend naar hun ouderlijk huis.

Beeld: iStock