Health

Dankzij deze 10 tips lig jij nooit meer wakker

Dat het belangrijk is om genoeg slaap te krijgen is algemeen bekend, maar lang niet iedereen krijgt genoeg slaap. Vooral jongeren hebben vaak heel veel te doen op een dag en de meeste gaan ook nog uit in het weekend. Wil jij slaap in halen maar heb je moeite om in slaap te vallen? Wij geven je een aantal tips om sneller in slaap te vallen.

1. Drink voordat je gaat slapen een kopje thee of warme melk
Door voor het slapen gaan een warm drankje te drinken, krijg je een lekker warm gevoel in je maag. Je krijgt van warmte in je body een loom gevoel wat er voor zorgt dat je sneller in slaap voelt. Het is natuurlijk ook heel fijn om even stil te staan bij het drinken van de melk en je gedachten even te verzetten. Dit kan ook enorm helpen.

2. Leg een uur voordat je gaat slapen je mobiel weg
We weten het: jij wilt elke uur je telefoon checken, dus ook vlak voordat je gaat slapen. Toch is het helemaal niet slim om op deze momenten nog blootgesteld te worden aan het licht van je telefoon. Dit zorgt ervoor dat je erg alert bent en dat je minder rust krijgt in je hoofd.

3. Probeer niet te veel te piekeren
Overdag krijg je veel prikkels en verschillende indrukken mee. Als jij midden in een toetsweek zit of als je relatieproblemen hebt zit je constant te piekeren. Deze gedachtes neem je ook mee naar bed en kunnen er voor zorgen dat je niet kan slapen. Je denkt constant aan momenten waarop jij moet presteren of spannende situaties. Probeer als je wilt slapen aan iets anders te denken dat jou meer rust geeft. Een ouderwets voorbeeld kan zijn: ga schaapjes tellen. Dit is erg saai, maar het helpt je wel om je gedachten te verzetten naar iets anders.

4. Schrijf taken en belangrijke dingen die jij nog moet doen op in een schriftje
Jij moet morgen naar school, je wilt sporten, met je vrienden afspreken, naar de supermarkt en je moet nog een cadeautje kopen voor de verjaardag van je tante. Al deze activiteiten spoken door je hoofd als jij probeert te slapen. Schrijf je hele planning  van de volgende dag op in een schriftje, zodat jij ”niks vergeet”. Dit geeft het vertrouwen dat jij deze planning even los kan laten en rustig gaat slapen.

5. Zorg dat je niet teveel hebt gegeten vlak voor het slapen
Van eten krijg je energie en daarom is het belangrijk om niet vlak voor het slapen nog te veel te eten. Dit kan er voor zorgen dat je niet moe genoeg bent om te gaan slapen. Wacht altijd een paar uurtjes en ga rustig op een stoel zitten om uit te buiken.

6. Draai je wekker om
Je gaat om 12 uur naar bed en tot je grote schrik zie je dat je nog maar 6 uurtjes hebt om te slapen. Shit, zo dadelijk val ik niet in slaap en ben ik morgen niet goed uitgerust. Je ziet het steeds later en later worden. Dit zijn gedachtes die we willen vermijden, dus draai je wekker om. Zo kijk jij niet constant op de wekker en krijg je meer rust. 

7. Luister naar rustgevende muziek

Probeer niet te veel op je mobiel te kijken, maar het kan helpen om voor het slapen gaan te luisteren naar rustgevende muziek. Klassieke muziek is een echte aanrader, maar het luisteren naar geluiden van de zee of naar vogels helpt bij sommige mensen ook.

8. Slaapmasker

Het opdoen van een slaapmasker zorgt ervoor dat je ogen compleet afgesloten worden van eventueel licht. Dit zorgt er weer voor dat je niet wordt afgeleid tijdens het in slaap vallen. Let op: altijd slapen met een slaapmasker op kan ervoor zorgen dat je zonder niet meer of moeilijker in slaap valt. Je raakt er dan namelijk aan gewend.

9. Zet je raam op een kiertje voor genoeg ventilatie

Genoeg frisse lucht is belangrijk voor een goede nachtrust. Het is beter om te slapen in een iets koelere omgeving dan in een te warme kamer.

10. Lees een boek
Tegenwoordig is de stap om een boek te lezen een stuk groter geworden voor met name jongeren. We vergeten weleens hoe belangrijk het eigenlijk is om meer te lezen. Je woordenschat wordt verbeterd, je verzet je gedachten en uit onderzoek is gebleken dat je er zelfs slimmer van wordt.

Lukt het jou nog steeds niet om in slaap te vallen en heb je vaak een ochtend humeur? Klik hier voor een artikel die gaat over herkenbare dingen als jij een ochtend humeur hebt.

Bron: Slaapinfo.nl / Dokter.nl / Slaapwijzer.net l Beeld: Istock