Lifestyle

11 uitspraken die je alleen in Twente hoort


‘Waar staat de ton?’ of ‘deze koekjes zijn slof’, geen idee wat we hiermee bedoelen? Dat kan best kloppen. Deze zinnen zijn namelijk typisch Twents. Vooral in de randstad lukt het bijna niemand om de Twentse taal te ontcijferen. Helemaal niet gek hoor, want het is best een ingewikkeld taaltje. En, hoe zit het met jouw taalkennis? Weet jij wat deze Twentse uitspraken betekenen?

1. Ton
Nee, het is geen ton als in een groot geldbedrag. Het woord ‘ton’ wordt in het Oosten van Nederland gebruikt als een ander woord voor kliko.  

via GIPHY


2. Sjikker
‘Man, wat was jij sjikker zeg zaterdag!’. Sjikker is eigenlijk een beetje upcoming in Twente. Het is namelijk een ander woord voor dronken.

via GIPHY


3. Ik doe er niks op uit
Ach joh, daar moet je niks op uit doen! Ergens niks op uit doen betekent in normaal Nederlands dat je je nergens van aantrekt.

via GIPHY


4. M’n handen pikken
Oké, waarschijnlijk klinkt dit al helemaal raar als je geen idee hebt wat er mee bedoeld wordt. Waar over het algemeen het woord ‘plakken’ gebruikt wordt, gebruiken Twentenaren het woord ‘pikken’. Iets is dus gewoon plakkerig. Mijn handen pikken, de beker pikt, de muur pikt.

via GIPHY


5.De koekjes zijn slof
Eigenlijk is er geen letterlijke vertaling voor het woord slof. Als koekjes slof zijn, zijn ze zacht en niet meer vers. Geen aanrader om te eten dus, sloffe koekjes.

via GIPHY


6. Naar huis heen gaan
Nee, we bedoelen met ‘heen gaan’ niet dat er iemand doodgaat. In Twente doen ze het een beetje dubbelop, want het is gebruikelijk om te zeggen dat je naar huis gaat.

via GIPHY


7. Andersom aantrekken
Je loopt de woonkamer in met een rokje aan die net wat aan de kleine kant is, en je moeder vraagt: “Ga jij je zo even andersom aantrekken?”. Met andere woorden: kleed je even om.

via GIPHY


8. Het raam los doen
In Twente gebruiken ze heel vaak het woord ‘los’ in plaats van ‘open’. Als je ‘het raam los doen’ letterlijk neemt, betekent dat letterlijk dat je het raam eruit moet halen. Als iemand tegen je zegt dat je het raam even los moet doen, is het dus niet de bedoeling dat je gelijk de boel afbreekt.

via GIPHY


9. Ik heb gesopt
Soppen betekent in Twente juist het tegenovergestelde van schoonmaken. Tijdens het eten van je pizza, glijdt er een stuk kaas van je bord. Je hebt gesopt. Soppen is namelijk een ander woord voor knoeien. Onlogisch eigenlijk, toch?

via GIPHY


10.  Aanmaken
Als iemand tegen je zegt dat je aan moet maken, dan betekent dat dat je op moet schieten. Hup, aanmaken jij!

via GIPHY


11. Ik pak de paling in, aju!
Belangrijk: de paling inpakken heeft niks te maken met vis. Er wordt niet letterlijk een paling ingepakt, maar het betekent gewoon dat je ervandoor gaat. En ‘aju’ betekent niets meer dan ‘doei’. Ik ga ervandoor, doei! 

via GIPHY

Ken jij nog meer typische Twentse uitspraken? Laat het ons weten in de reacties.
Net zoals in Twente, hebben ook inwoners van Limburg hun eigen taaltje. Benieuwd? Kijk dan hier!