Food

Go vegan: 5x de lekkerste vegan burgers

Ben jij niet zo’n vleeseter en houd jij het liever vegan? Dan kun jij vast en zeker een aantal vegan burger recepten gebruiken. Iedereen is toch dol op burgers? Als lunch, avondeten of gewoon om te happen na het stappen. Maak het zo mooi als je zelf wil, als je maar een goede basis burger hebt. Hé, laten wij nou precies weten hoe je deze burger in elkaar flanst. Met deze vijf recepten maak jij de allerlekkerste vegan burgers. 

avocado burger1. Avocado burger
Deze burger is super healthy, want je broodje is namelijk gemaakt van avocado. Lees hier waarom avocado zo gezond is. Misschien wel de enige burger die verantwoord is om elke dag te eten ;-). Lees dus snel hoe je dit maakt.

Ingrediënten:
– Avocado
– 1 vegan groenteburger
– 1/2 tomaat
– Hummus
– Spinazie of sla
– Sesamzaad, plakje (vegan) kaas (optioneel)

Bereiding:
1. Verwarm de groenteburger.
2. Schil de avocado en snijd hem doormidden.
3. Strooi eventueel wat sesamzaad over de buitenkant van de avocado. 
4. Leg een helft avocado met de bolle kant naar beneden op een bord. Smeer er wat hummus op gevolgd door de groenteburger, tomaten en sla. Zet de andere helft avocado er boven op en je burger is klaar om van te smullen. 

veggie burger2. Veggie burger
De burger is compleet vegan en hartstikke lekker. Broodje erbij en klaar om te eten. Hoe je het maakt? Heel simpel, dus lees snel verder.

Ingrediënten:
– 100 gram kikkererwten
– 1/2 gekookte zoete aardappel
– 30 gram bevroren erwten
– 30 gram gekookte quinoa of rijst
– 30 gram maïs
– 1/2 teentje knoflook
– 1/2 hand verse koriander
– 1/2 hand verse peterselie
– 1/2 bosui
– 1/2 eetlepel currypoeder
– Snufje komijn
– Snufje paprikapoeder
– Snufje zout en peper

Bereiding:
1. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en mix het tot een smeuïg beslag. 
2. Maak er een burger van, bedek deze met bakpapier en leg het op een bakplaat. 
3. Doe deze twintig minuten in de oven (voorverwarmd op 180 graden), draai hem om en bak nog eens twintig minuten. 
4. Serveer de burger op een (vegan) broodje met sla, avocado en tomaat. 

burger met kool3. Burger met kool
Kool is een perfecte toevoeging bij een burger, dus ook bij een veganistische burger. Boordevol groenten en andere specerijen zorgen voor het perfecte resultaat. 

Ingrediënten:
– 1/2 zoete ui in blokjes gesneden
– 1 teentje knoflook
– 1 geraspte wortel (kleine wortel)
– Een kopje gesneden champignons
– Zout en peper naar smaak
– Eetlepel bloem
– Eetlepel gemalen zonnebloempitten
– Scheutje kokosolie

Bereiding:
1. Verwarm de kokosolie in een koekenpan. Bak de ui en knoflook en voeg daarna de wortel toe. Laat dit even bakken en doe daarna de paddenstoelen erbij. Laat het daarna afkoelen.
2. Doe alles in een kom en meng het met bloem en gemalen zonnebloempitten. Doe er wat peper en zout bij voor extra smaak.  
3. Verdeel het over twee ballen en leg ze op een bakplaat. Schuif deze in een voorverwarmde oven (180 graden) en bak het veertig minuten. Draai de burgers om na twintig minuten. Serveer de burger met sla, en kool. De perfecte combinatie. 

vegan burger
4. Snelle vegan burger
Wil je snel wat eten maken? Deze vegan burger is snel gemaakt en ook nog eens hartstikke lekker. Deze moet je gewoon een keer proberen. Nog meer snelle recepten nodig? Lees het in dit artikel.  

Ingrediënten:
– 200 gram gekookte kikkererwten
– 100 gram zwarte bonen
– 1 eetlepel meel
– Snufje paprikapoeder
– Snufje komijnpoeder
– Eetlepel citroensap
– Handje sla
– 1/2 tomaat
– 1/4 paprika
– 2 augurken
– Turks brood of glutenvrij brood
– Olijfolie
– Peper en zout

Bereiding:
1. Mix de bonen en kikkererwten in een keukenmachine. Voeg paprikapoeder, komijnpoeder, citroensap, zout, peper en het meel toe. Als het deeg te nat blijft, kun je nog wat extra meel toevoegen. 
2. Maak burgers van het deeg en bak deze in een pan met olie. Bak elke kant ongeveer zes minuten. 
3. Snijd de tomaat in plakjes en de augurken en paprika in reepjes. 
4. Snijd het Turkse brood in stukken en besmeer met hummus en beleg met sla. Leg de burger er bovenop, doe hierop de tomaat, augurk en paprika. Helemaal klaar om te genieten. 

linzen burger
5. Linzen burger

Een burger met linzen, het kan allemaal en is ook nog lekker. Doe het op een broodje en het feest is compleet. 

Ingrediënten:
– 150 gram geweekte linzen
– 1 wortel
– 1/2 bakje zongedroogde tomaten
– 25 gram geroosterde amandelen
– 1 ui
– 1 eetlepel olijfolie
– 1 eetelpel komijnpoeder en oregano
– Peper en zout naar smaak

Bereiding:
1. Maal de amandelen fijn in je keukenmachine of blender, totdat je een meel substantie hebt. Snipper de ui, snijd de wortels en zongedroogde tomaten in kleine stukjes en voeg deze samen met de linzen. Voeg wat olijfolie toe als je merkt dat het iets te droog is. 
2. Doe het mengsel in een bak en voeg de kruiden toe. Kneed het goed door met je handen. 
3. Kneed het mengsel in de vorm van twee burgers. Leg deze ongeveer tien minuten in de koelkast om de vorm te behouden. 
4. Verwarm de oven voor op 180 graden. Haal de burgers uit de koelkast en leg ze op een bakpapier. Bak het ongeveer dertig minuten bruin. Klaar is Kees. 

Krijg je maar geen genoeg van vegan recepten? Dan hebben wij er nog meer voor jou in petto. Lees het in dit artikel

vegan burgersBeeld: iStock | Bron: kickstartyourhealth.nl, degroenemeisjes.nl, faring-well.com, focusonfoodies.nl, lisagoesvegan.com

Must reads 👀