Lifestyle

Loop jij altijd flink door? Dan leef jij nog lang en gelukkig

Ben jij de persoon die een gruwelijke hekel heeft aan mensen die niet doorlopen op straat? Vreselijk is dat hé? Jij wil gewoon in een lekker tempo door de winkel lopen, maar dan heb je altijd van die slome Henkies die lopen erg moeilijk vinden. Jij ergert je kapot. Maar er is goed nieuws. Heel goed nieuws zelfs: uit onderzoek blijkt namelijk dat je langer leeft als jij altijd flink de pas erin zet. 

Wandelen is altijd goed voor je. Dat hoeven wij jou niet te vertellen. Maar dat hoe snel jij loopt gevolgen heeft voor je levensverwachting hoor je misschien wel voor het eerst. Dat is goed nieuws, we know. Lees snel even verder.

Professor Studenski van de Universiteit van Pittsburgh heeft dit even goed onderzocht. Meer dan 34 duizend mensen zijn onder de loep genomen en wat blijkt? Mensen die één meter per seconde lopen of sneller, leven langer dan de mensen die langzamer lopen. YAY, is al dat geklaag tijdens het winkelen toch niet voor niks. We moeten er wel bij zeggen dat de proefpersonen 65-plussers waren, maar dat moet de pret niet drukken.  

lopen gezond“Je lichaam kiest de snelheid van het lopen die het beste is voor je en dat weerspiegelt je vitaliteit en gezondheid,” dat zegt Studenski. Alles is gebaseerd op eerdere onderzoeken. Je looptempo heeft dus alles te maken met de rest van je gezondheid. De volgende keer loop jij met alle liefde en plezier de medemens eruit. Als jij de persoon bent die altijd op de hakken wordt getrapt, is dit misschien wel een motivatie om toch een keer door te stappen. 

Als lopen niet helemaal jouw ding is, zijn er ook andere dingen waardoor je langer leeft. Ben je verslaafd aan Facebook? Kat in het bakkie! Lees hier het artikel. Fan van pittig eten? Idem dito. Lees het hier.

Beeld: iStock | Bron: livescience.com, mensfitness.com. scientias.nl