Lifestyle

De leukste steden om carnaval 2018 te vieren

Voor sommige mensen (vooral beneden de rivier) begint het alweer te kriebelen; carnaval 2018 is bijna een feit. Traditiegetrouw begint carnaval op elf november, maar het echte feest barst pas los rond februari. Kun jij ook niet wachten totdat je weer mee kan hossen op de foute hits van Snollebollekes, Het Feestteam en de Gebroeders Ko? Wij hebben alvast de leukste steden onder elkaar gezet waar jij carnaval 2018 kan vieren. Alaaf!

Carnaval 2018
In een aantal steden is carnaval dé belangrijkste tijd van het jaar. Maandenlang wordt er gebouwd aan praalwagens, worden kostuums bedacht en bier ingeslagen. Ook beneden de rivier ontdekken steeds meer mensen carnaval en was carnaval 2017 één grote gezelligheid. Voor iedereen voor wie carnaval nieuw is, of wel eens een keer ergens anders carnaval wil vieren hebben wij de leukste steden onder elkaar gezet om carnaval 2018 te vieren. We vertellen je ook meteen wat voor een carnaval kostuum je moet aantrekken om in te blenden met de locals. You’re welcome. 😉

Handig om te weten: carnaval 2018 valt officieel van zondag 11 t/m dinsdag 13 februari, maar in veel steden gaat het vanaf vrijdag (of donderdag) al los. Proost!

Den Bosch (Oeteldonk)
Wil je carnaval 2018 vieren tussen de echte Brabanders? Dan moét je absoluut naar Den Bosch. Tijdens carnaval heet Den Bosch Oeteldonk en staat de hele stad in het teken van carnaval. Zowel binnen en buiten is van alles te bleven.

Wil je niet direct als buitenstaander herkend worden? Dan is het belangrijk om iets te kopen met de kleuren geel, rood en wit. In Den Bosch speelt kleding namelijk een erg grote rol. Het gaat er hier niet om óf je verkleed bent, maar hóé je verkleed bent. In Den Bosch zijn er speciale pakken die iedereen draagt tijdens de carnaval. Natuurlijk hoef je niet direct een pak aan te schaffen, een sjaal is al voldoende (en lekker warm!). Fact: er zijn zelfs plekken in Den Bosch waar je niet binnen komt zonder de juiste kleding te dragen. Een goed carnaval kostuum is dus belangrijk.

Maastricht (Meestrech)
Maastricht is hét feestcentrum van carnaval 2018. De stad leeft voor carnaval vanaf elf november. In Maastricht is het vooral buiten feest, kleed je daarom goed warm aan. Ga jij carnaval 2018 vieren in Maastricht dan is het not done om te verschijnen in een gekocht carnaval kostuum. De mensen in Maastricht maken namelijk al hun outfits zelf en gaan compleet los met pruiken en schmink. Wees dus creatief en maak er iets moois van, zeker weten dat je dan gezien wordt als een echte bewoner van Maastricht tijdens carnaval 2018. Inspiratie nodig? Klik dan hier.

Eindhoven (Lampengat)
Eindhoven de gekste! Tijdens carnaval 2018 staat de hele stad op zijn kop en zijn er veel activiteiten op de ‘mert’. Op het plein midden in Eindhoven staat een grote feesttent waar altijd genoeg te beleven is. De zotte zaterdag is de dag voor de optocht en is één gezelligheid. In Eindhoven staat vooral de Brabantse gezelligheid centraal en is er voor de hele familie van alles te beleven.

Breda (Kielgat)
De optocht is hét hoogtepunt van het jaar en wordt zelfs de mooiste optocht van Nederland genoemd. Wil je gaan kijken tijdens carnaval 2018? Dan is het handig om te weten dat de optocht op maandag plaatsvindt. Carnaval in Breda heeft elk jaar een ander motto. Zo was het motto tijdens carnaval 2017 ‘Kunde Maot’Ouwe’ en dit jaar, tijdens carnaval 2018, is het thema ‘Ge motter mar op komme’. Vergeet niet je gezicht te schminken en een pruik op te zetten, want carnaval vier je hier in ‘vol ornaat’. 😉 Vanwege zijn ligging is Breda een drukke stad om carnaval 2018 te vieren, houd hier dus rekening mee.

Tilburg (Kruikenstad)
Al op vrijdag barst het feest in Tilburg los met een kroegendwéeltocht (kroegentocht). Het doel is om zoveel mogelijk kroegen op één avond te bezoeken. Op zondag is in Tilburg de optocht, die altijd druk bezocht wordt. Daarnaast is op er op de maandag ‘Kruikenstad in Koor’ waar in alle kroegen luidkeels wordt meegezongen met de grootste carnavalsschlagers. In Tillie is het met carnaval altijd één groot feest en dus zeker een aanrader.

Keulen
Wil jij dit jaar eens een keer wat anders en wil je vooral een mooie optocht zien? Dan moet je ábsoluut naar Keulen. Daar nemen ze de optocht super serieus en delen ze héél veel snoep uit. We like! Kleed je mooi aan en kies voor een warm carnaval kostuum, je staat namelijk wel even een paar uur te kijken naar de optocht. Ook is het handig is het om een paraplu mee te nemen om al het snoep mee op te vangen.

Bron: Soetkees, Expedia