Lifestyle

Stop nu met roken: het maakt je onaantrekkelijk

Af en toe een peukje opsteken tijdens uitgaan of gewoon overdag. Hoor jij bij de personen die in de ban zijn van nicotine? Dan hebben wij slecht nieuws voor je. Het is namelijk bewezen dat mensen die roken minder aantrekkelijk zijn. Om het nog even aan te dikken, kunnen mensen ook zien wie de rokers zijn. Ai, dat is even een domper. Misschien toch een reden om de volgende keer die sigaret te laten liggen?

Ook al roken jongeren tegenwoordig een stuk minder dan een aantal jaar geleden, wordt er nog steeds gerookt. Volwassenen zijn ook niet vies van een peukie. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat in 2016 meer dan 24 procent rookt van de Nederlanders ouder dan achttien jaar. Een sigaret bevat nicotine en dat maakt roken zo verslavend. Je lichaam raakt meteen gewend aan nicotine en als deze hoeveelheid zakt in je bloed, dan word je onrustig en wil je weer roken. Dat is niet erg handig, want uit onderzoek blijkt dat je er niet knapper van wordt…

De Universiteit van Bristol deed onderzoek of rokers te onderscheiden zijn van niet-rokers. Er werden verschillende foto’s laten zien van twee dezelfde gezichten. Eentje rookt af en toe en de ander rookt nooit. Van alle 590 deelnemers zag zeventig procent wie van de twee de roker was. Met andere woorden: bijna iedereen ziet of je rookt. Weet je dat ook weer. De deelnemers vonden de niet-rokers ook nog een stuk aantrekkelijker dan de rokers. Dat komt best hard aan toch?

roken Roken verhoogt de kans op verschillende soorten kanker, hart- en vaatziekten en een verouderde huid. Genoeg redenen om te stoppen met deze onzin. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, dus wij geven tips om je over de streep te trekken. Lees hier nog meer redenen waarom je moet stoppen met roken. 

1. Maak een lijstje met voor- en nadelen
Schrijf alle voordelen en nadelen op en bekijk of het je waard is om te stoppen. Waarschijnlijk staan er meer nadelen van roken op je papiertje, dus dan is het al snel duidelijk: tijd om te stoppen.

2. Prik een datum
Kies een datum wanneer je gaat stoppen. Geen smoesjes meer. Op deze datum gaat het avontuur beginnen. Vanaf dan geen sigaretten meer voor jou. 

3. Zoek afleiding op het moment dat je normaal rookt
Weet je precies wanneer jij een sigaret opsteekt? Dan is het tijd om alternatieven te zoeken. Ga fruit eten, sporten of shoppen. Het maakt niet uit wat, als je maar zo min mogelijk aan een sigaret hoeft te denken. 

4. Gooi alles weg
Alle sigaretten, aanstekers en asbakken. Alles moet in de prullenbak. Zo hoef je er niet onnodig naar te kijken en is de verleiding minder groot. 

5. Houd vol
Opgeven doen we niet aan, dus je moet doorzetten. Lukt het niet? Blijf proberen. Al doe je elke week een nieuwe poging. Ooit gaat het lukken. 

Beeld: iStock | Bron: rokeninfo.nl, royalsocietypublishing.org, gezondheidsnet.nl, ikwilstoppenmetroken.nu