Lifestyle

Bewezen: een lekker potje janken is hartstikke goed

Soms dan is het gewoon nodig om even een potje te janken. Dan heb je jezelf niet meer in de hand en komt alles eruit. Te druk met van alles en nog wat en die ene onvoldoende was de druppel die de emmer deed overlopen. Dan verander je van het een op het andere moment in een emotioneel wrak. Klinkt negatief, maar dat is het totaal niet! Wist je dat huilen juist hartstikke goed is voor je?

Je kent het wel. Die brok in je keel, trillende lip en je oog dat langzaam volloopt. Je doet er alles aan om je tranen binnen te houden, want huilen als er mensen in de buurt zijn, vind jij echt niet oké. 

Maar waarom huilen mensen eigenlijk? Mensen laten een traantje omdat ze steun en troost nodig hebben. Het is een teken van hulpeloosheid. Eigenlijk hebben volwassenen deze steun niet meer nodig, dus vandaar dat vooral kleine kinderen en baby’s vaak huilen. Natuurlijk zijn volwassenen ook emotioneel en dat is helemaal niet erg. Even janken is goed voor ons en lees hieronder waarom. 

1. Het zorgt voor rust
Huilen houdt ons lichaam gezond. Waarschijnlijk herken je het wel, want na je huilbui ben je een stuk rustiger. Als je huilt, dan komen er chemische stoffen vrij in je lichaam die werken als kalmeringsmiddel. Dit helpt ons om pijn te verminderen. Daarnaast krijgen we er minder stress van. Als jouw tranen zijn gedroogd, dan voel je vaak een mega opluchting. Je bent helemaal zen, heerlijk is dat. 

2. Je gaat beter zien
Een goede jankpartij zorgt ervoor dat je ogen niet uitdrogen. Je slijmvliezen worden goed gesmeerd en blijven vochtig. Dat is leuk meegenomen toch?

3. Het doodt bacteriën
Uhm, wat? Ja, je leest het goed. Jouw tranen doden bacteriën. Ons lichaam is gemaakt om je te beschermen en huilen draagt daar een steentje aan bij. Als die krokodillentranen over jouw wangen rollen, worden alle bacteriën gedood. In je tranen zitten proteïnen met de naam lysozym. Deze schakelen bacteriën uit. Dus dames, houd je vooral niet in en laat het lekker gaan. 

huilen gezond4. Tegen depressie
Huilen is geen geneesmiddel, maar het is wel bewezen dat het een goed gevoel geeft. Alles wat jij de afgelopen tijd hebt opgekropt, laat je allemaal gaan. Het is tijd om jezelf weer bij elkaar te rapen en er volop tegenaan te gaan. Lees dit artikel met tips tegen een depressie als huilen voor jou niet de oplossing is. 

5. Zorgt voor een schone neus
Je neus, ogen en oren staan met elkaar in verbinding, dus als jij een potje aan het janken bent, zorgt dat niet alleen voor brandschone ogen, maar je neus krijgt ook een flinke poetsbeurt. 

6. Zorgt voor een oplossing
Als je huilt, dan komen al je zorgen eruit. Je hebt al een poosje alles opgekropt en als er nog een druppel bijkomt, dan barst de hel los. Eigenlijk moet je het zien als iets positief. Er zit je iets dwars en dan is dit het teken om er iets aan de doen. Dit is het moment om een oplossing te vinden voor al je zorgen.

7. Weerstand krijgt een boost
Jouw tranen bevat het hormoon ACTH. Als je veel van dit hormoon in je lichaam hebt, heb je meer kans om ziek te worden. Als je huilt, gaat dit hormoon juist uit je lichaam, dus verhoogt je weerstand. Kijk, nóg meer redenen om een traantje te laten. Het moet niet gekker worden vandaag. Gaat huilen je iets te ver om je weerstand te verhogen? Lees dan dit artikel met voeding voor fantastische weerstand. 

Beeld: iStock | Bron: mens-en-samenleving.info, scientias.nl, herhealth.nl, famme.nl, lenoirmagazine.com