Beauty

Op deze makkelijke manier kom je van statisch haar én statische kleding af

Vooral in de winter hebben wij enorm last van statische kleding en statisch haar. Staan jouw haren halverwege de dag overeind en knettert jouw trui als je hem uittrekt? Dan ben je geladen met elektrische deeltjes en wordt alles statisch. Heel vervelend als dat jurkje zo op je huid plakt en jouw haar geruïneerd wordt. Wij hebben acht trucjes om van dit hinderlijke probleem af te komen. 

Nu je eenmaal dat jurkje aan hebt is het zo statisch dat het onflatteus aan je lijf kleeft en de sprietjes haar naast je hoofd zweven. Je wil dat jurkje zo snel mogelijk uittrekken en iets anders uitkiezen, maar dat is nu niet meer nodig. Dankzij de volgende trucjes kun jij dit jurkje gewoon aan!

Tips tegen statisch haar

Kies de juiste haarborstel
Kies voor een borstel van Nylon of haren. Plastic en metalen borstels wekken juist de elektrische lading op waardoor het haar statisch geladen wordt. Dit willen we juist vermijden. 

Voed jouw haar
Droog haar is gevoeliger voor statische lading. Zorg er daarom voor dat jouw haar niet te droog is en gebruik voedende producten. Denk aan haarmaskers en shampoo’s met oliën. 

Gebruik haarlak
Haarlak is echt een holy grail in de strijd tegen statisch haar. Het helpt enorm om wat haarlak in jouw haar te spuiten. Jouw haar krijgt geen kans meer om statisch te worden. Bang dat jij harde plukken á la Roy Donders krijgt? Spray dan wat haarlak op een haarborstel en kam je haar door. Dit werkt net zo goed!

Kies de juiste stoffen
Als de bovenstaande tips nog steeds niet werken zit er maar één ding op: kies de juiste kleding. Draag liever geen wol of synthetische stoffen, dit versterkt de statische lading. Kies voor katoen of een mix van katoen, dit is het beste.

Tips tegen statische kleding

Gebruik haarlak
Zoals we hierboven al zeiden: haarlak is je beste vriend. Je gebruikt het niet alleen in het haar, maar ook op de kleding. Spray wat haarlak op de statische kleding en voilà, probleem opgelost. Let wel op dat je van een afstand van minimaal dertig centimeter spuit, anders krijg je natte vlekken op de kleding.

Metalen kledinghanger
Metaal ontlaadt de kleding en zorgt ervoor dat het minder statisch wordt. Hang jouw kleding daarom aan metalen kledinghangers in plaats van plastic hangertjes. 

Gebruik metaal
Geen metalen kledinghangers in huis? Geen paniek, er is nóg een oplossing. Haal een stuk metaal door de statische kleding, dit werkt net zo goed als de metalen hangertjes. Het metaal ontlaadt de kleding, doe dit bijvoorbeeld met het ijzeren haakje van een kledinghanger. 

Skip de droger
De droger is een bron van statisch geladen deeltjes en funest voor jouw kleding. Laat de kleding aan de lucht drogen en stop alleen iets in de droger als dit écht nodig is. Gebruik droogtrommeldoekjes om de schade te beperken en zet de droger op een lage temperatuur. Door de hitte wordt de kleding te droog en is het gevoelig voor statische lading, net als bij droog haar.

Bron: wikihow.com, perfectlybasics.nl, realsimple.com | Beeld: iStock