Lifestyle

17 uitspraken die je alleen kent als echte Zeeuw

Iedereen is trots op haar provincie en dat laten we maar al te graag merken. Misschien de Zeeuwen iets minder, omdat ze bekend staan als nogal nuchtere types. We denken misschien dat ze de hele dag in een bootje op zee vissen, oneindig veel mosselen eten en alleen maar naar Bløf luisteren, maar dat is natuurlijk onzin. Dat de Zeeuwen een eigen taaltje hebben, kunnen we zeker niet ontkennen en daarom hebben wij typische woorden uit Zeeland voor jou op een rijtje gezet. 

1. “‘t Is stille waer as ‘t nie waoit”
Het is maar stil waar het niet waait. Tja, we hebben het natuurlijk over Zeeland en het beeld dat dan bij ons naar boven komt, is een grauwe zee met golven, omdat het er voor ons gevoel altijd waait daar. Het betekent eigenlijk dat er overal weleens ruzie is…

2. Hosternokke
In plaats van verdorie zeggen ze in Zeeland ‘hosternokke’. Nee, ik heb de trein gemist! Ja, daar komt ie… ‘Hosternokke!’

3. Schutteldoek
Dit noemen ze in Zeeland nou een vaatdoek. Tja, het is maar net wat je mooier vindt. 

4. Juun
Andere dialecten kennen dit woord ook wel, want dit betekent namelijk: ui. Wij snappen het ook niet, want ‘ui’ is gewoon veel korter. 

5. Spieën
Na een avond te diep in het glaasje te hebben gekeken, kan het niet anders dat jij gaat spieën. Nou, lekker dan. 

6. “Ooie en menne da gae nie saemen”
Weer zo’n lekkere uitspraak tussendoor. Tja, wat ze hiermee duidelijk proberen te maken, weet geen mens. Het is beter als de volgende keer gewoon wordt gezegd dat je geen twee dingen tegelijk kunt. Simpel genoeg. 

7. Vuulderen
“Wat zit jij daar nou weer te vuulderen?” Je zou het kunnen vergelijken met viezeriken. Een beetje vies doen. Lekker vuulderen toch?

zeeland uitspraken8. Jakken
Als je aan het jakken bent in Zeeland, heb je gewoon haast. Geef toe, klinkt best leuk. 

9. Za’kmazahhe
Hoe je dit uitspreekt, mag je zelf over fantaseren, maar dit abracadabra woord gebruiken ze in Zeeland eigenlijk overal en altijd. Achter elke zin rolt dit woord lekker over de tong.

10. Kossemisse
It’s the most wonderful time of the year.” Nee, het zal toch niet? Jawel ladies, in Zeeland gebruiken ze een veel chiquer woord voor Kerstmis. 

11. Pien in je poke
Als je even nadenkt, kun je ‘pien’ nog wel vertalen als ‘pijn’, maar verder kom je niet waarschijnlijk als niet-Zeeuw. Poke betekent namelijk buik, oftewel buikpijn. 

12. Poepeschip
Uh, oké. Poepeschip? Ja, is maar gewoon een hengst hoor. No worries

13. Piel
Als we dan toch bij de dieren zijn beland, kan ‘piel’ er ook nog wel bij. Dit is namelijk een eend. 

14. Terugkieker
Oftewel een spiegel. Ja, wat is het ook logisch eigenlijk. 

15. Windnest
Ja, dit is een lastige hoor. Denk maar eens goed na. Je weet het niet hé? Het betekent luchtbed. Nee, die zag jij niet aankomen. 

16. Joekte
Joekte, ja dat is wel vervelend zeg. Het betekent gewoon: jeuk. Ook wel leuk woord toch? Pooh, wat is dat Zeeuws toch mooi. 

17. Koekkoek
Misschien ken je dit meer van die persoon die niet helemaal ‘koekkoek’ is, maar in het Zeeuws betekent dat toch echt wat anders. Het is namelijk een dakkapel. Had je niet gedacht hé?

Beeld: iStock | Bron: upcoming.nl, &Mara, paradijsvogelsmagazine.nl